Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Održana obuka za motivatore u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi

Obuka za motivatore u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi, održana je od 16. do 18. novembra, u Domu solidarnosti u Sutomoru, za volontere opštinskih organizacija Crvenog krsta.

 

 Na obuci, kojoj je prisustvovalo 27 učesnika, volonteri su imali priliku da se obuče za buduće djelovanje i motivisanje drugih da se uključe i dobrovoljno daju krv.


DDK Obuka Mot 1 DDK Obuka Mot 2


Volonterima – motivatorima su na obuci predstavljene sljedeće teme: dobrovoljno davalaštvo i davalac krvi, trenutno stanje u Crnoj Gori na polju dobrovoljnog davalaštva krvi, uloga Crvenog krsta u pomenutoj djelatnosti, nosioci aktivnosti u promociji DDK, vaspitno – motivacioni rad, najčešća pitanja u DDK, komunikacija i praktično uputstvo za rad.


Volonteri, čiji su predavači bili prošlogodišnji motivatori iz Bijelog Polja, Plava, Berana, Nikšića i sa Cetinja, obučeni su za sve korake u dobrovoljnom davalaštvu krvi: od toga kako prići volonteru/dobrovoljnom davaocu krvi, kako ga motivisati, zadržati i informisati, do praktičnog rada, tj. samog izvođenja i organizovanja akcije, kontakta sa medijima itd.


DDK Obuka Mot 3 DDK Obuka Mot 4


Volonteri su imali dnevne zadatke da osmisle čitavu akciju dobrovoljnog deavalaštva krvi, dizajniraju promotivni materijal, osmisle slogane, simuliraju kontakt sa medijima i zdravstvenim institucijama, ali i ponude svoje, nove ideje u cilju povećanja broja dobrovoljnih davalaca krvi u Crnoj Gori.


Nakon obuke, volonteri-motivatori će imati zadatak da prenesu stečena znanja na svoje sugrađane, organizuju predavanja i omasove dobrovoljno davalaštvo krvi, u sredinama iz kojih potiču.


Obuka je sprovedena u okviru projekta Intenzivirani razvoj kapaciteta, koji je podržan od strane Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.