Претрага
Close this search box.
Održana obuka u pružanju prve pomoći

U Domu solidarnosti u Sutomoru je, od 16. do 18. novembra, 25 volontera iz 15 opštinskih organizacija Crvenog krsta uspješno završilo osnovnu obuku u pružanju prve pomoći.

208

Cilj obuke je bio da volonteri savladaju osnove prve pomoći i da, po povratku u svoje opštinske organizacije, nastave sa edukacijom djece i omladine u pružanju prve pomoći.

Na početku obuke, volonteri su imali priliku da rade ulazni test (da bi se provjerilo sa kojim nivoom znanja raspolažu), pa se na osnovu toga kreirao dodatni plan i program rada.

20181116 181429 resized

Tokom tri radna dana, pored individualnog rada, akcenat je bio stavljen i na timski, tj. grupni rad. Polaznici su se upoznali sa radom AED-a (automatski eksterni defibrillator), radili praktično KPR (kardio-pulmonalnu reanimaciju) za odrasle i bebe, trijažu (stepen rangiranja povreda), položaje (u koji položaj ide povrijeđena/oboljela osoba)… Takođe, volonteri su imali priliku da, uz pomoć šminkera, vide kako izgleda jako krvarenje, otvoreni i zatvoreni prelomi, strana tijela u šaci, opekotine…

178

Svi volonteri su učestvovali u radnim poligonima (neki su bili markiranti, neki sudije, neki takmičari, određeni broj njih su bili supervizori) i tako uvidjeli da nije lak zadatak zbrinuti određenu povredu, našminkati je, odglumiti, a da posebno nije lako sudijama da ocijene adekvatno prikazani nivo znanja.

20181116 154359 resized

Na kraju treninga, polaznici su imali završni test, koji su svi više nego uspješno položili i ovom prilikom im čestitamo i želimo srećan rad sa ekipama u narednom periodu.