Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Održana Konferencija za medije povodom završetka projekta „Horizonti iz mog ugla“

U petak, 27. juna, je u Američkom uglu održana konferenciji za medije povodom završetka projekta „Horizonti iz mog ugla“, koji je finansijski podržala Ambasada SAD-a u Crnoj Gori, a izvršni partneri su bili Crveni krst Crne Gore i Američki uglovi – Podgorica i Pljevlja, kao i Crnogorsko-američko udruženje studenata stipendista američke vlade (MAYA).

DSC 0262

Cilj projekta je bio da stimuliše učešće mladih u razvojnim planovima i programima od značaja za njihovu zajednicu i da se pomogne izgradnji njihovih liderskih vještina. Za ukupno dvadeset učenika sedmih i osmih razreda, i to desetoro sa sjevera i desetoro sa juga, je od 23. do 27. juna bilo organizovano edukativno putovanje. Tako su mladi sa sjevera posjećivali opštine na jugu, a mladi sa juga sjeverne opštine. Djecu su pratili nastavnici engleskog jezika, kao i volonteri Crvenog krsta i MAYA-e. Tokom ovog petodnevnog kampa mladi su imali priliku da nauče više o Crnoj Gori, ali i Americi kroz sistem poređenja  crnogorskih i američkih znamenitosti. Pored toga, za njih je bila organizovana nastava iz engleskog jezika, istorije, geografije, a imali su mogućnost da steknu znanja o načinima njihovog aktivnijeg angažmana u zajednici, putem prezentacija brojnih aktivnosti Američkih uglova i Crvenog krsta koje se sprovode u opštinama koje oni posjećuju.

DSC 0182

Svi učesnici kampa su se sreli u Američkom uglu, u petak, 27. juna 2014. godine. Tada je održana konferencija za medije na kojoj su govorili NJ.E. Sue K. Brown, ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori; Jelena Dubak, generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore i Vesna Vučurović, pomoćnica ministra prosvjete. Nakon uvodnih govora, učesnici kampa su imali priliki da prenesu svoja iskustva, nakon čega je organizovano njihovo druženje.

Zajednički je ocijenjeno da je ovaj projekat bio višestruko koristan. Prije svega, doprinio je da mladi steknu korisna znanja i vještine, da nauče puno o svojoj zemlji, ali i o Americi. Njihov sljedeći zadatak je da kroz razne humane projekte daju značajan doprinos zajednicama iz kojih dolaze.