Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Održana finalna konferencija Foruma JI Evrope o adaptaciji na klimatske promjene

Zagreb je desetog i jedanaestog oktobra ugostio 80 predstavnika organizacija civilnog društva, državnih institucija i međunarodnih organizacija. Povod okupljanja je bila finalna konferencija Foruma Jugoistočne Evrope o adaptaciji na klimatske promjene, organizovana pod okriljem istoimenog projekta.

 

 


Domaćin i organizator skupa je bio Crveni križ Hrvatske u saradnji sa ostalim partnerima koji učestvuju u implementaciji projekta: Crvenim krstom Crne Gore, Crvenim krstom Makedonije, Centrom za unapređenje životne sredine iz Srbije, WWF Srbija i Crvenim krstom Austrije.

Zagreb 2012 2 Zagreb 2012 3

>

Predstavnici nacionalne mreže iz Crne Gore „Klimatski odogovor“, koji su uzeli učešća u dvodnevnom radu konferencije, ovom prilikom su bili: Sanja Svrkota (Green Home), Sanja Pavićević (HMZ), Mladenka Vujošević (Institut za javno zdravlje), Miroslav Marković (EPCG), Milica Kovačević (Univerzitet Mediteran), Marija Orlandić (UDG), Biljana Kecojević (Ozon), Bisera Turković (Evropski pokret u Crnoj Gori), Nataša Uskoković (Crveni krst Crne Gore), Marko Radinović (CAZAS), Ranko Andrijašević (Crveni krst Crne Gore), Lena Radusinović (Ministarstvo održivog razvoja i turizma) i Irena Tadić (Agencija za zaštitu životne sredine). Pored predstavnika Klimatskog odgovora, delegaciji iz Crne Gore su se u radu konferencije pridružili i predstavnici UNDP-a iz Podgorice: Snežana Marstijepović i Rahul Pandit.


zagreb 2012 1


Na konferenciji su razmatrana pitanja ekonomskih troškova i socijalni aspekti klimatskih promjena. Takođe se razgovaralo o postojećem EU zakonodavstvu i nacionalnim iskustvima u sektorima vode, energije, zdravlja, ekositema i smanjivanja rizika od nesreća. Pažnja je posvećena i pitanjima uloge organizacija civilnog društva u kontekstu klimatskih promjena, a u svijetlu predpristupnih pregovora zemalja Jugoistočne Evrope. Konferencija se osvrnula i na ishode dosadašnjeg rada u okviru projekta „Forum JI Evrope o adaptaciji na klimatske promjene“ i razmatrala dalji nastavak rada Regionalnog Foruma ustanovljenog na regionalnoj konferenciji u Sutomoru u junu 2012.