Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Održan turnir u basketu u Društvenom centru za tražioce azila

Multifunkcionalni tim u okviru projekta koji finansijski podržava UNHCR, a koji čine Crveni krst Crne Gore i Pravni centar, organizovao je 10. jula turnir u basketu, u Društvenom centru u Spužu.

U ovom interesantnom događaju su učestvovale ekipe stranaca koji traže međunarodnu zaštitu, volonteri i zaposleni Crvenog krsta Crne Gore, predstavnici UNHCR-a, IOM-a, Uprave policije, dok su podršku turniru dali i vrhunski sportisti, među kojima je i Gavrilo Pajović, direktor KK Budućnost i Košarkaški savez Crne Gore.

DSC 0644

Turnir je održan u okviru projekta „Pomoć za specifične ciljne grupe pod zaštitom UNHCR-a“, čiji je cilj pružanje različitih vidova podrške strancima koji traže međunarodnu zaštitu u Crnoj Gori, azilantima i licima sa dodatnom zaštitom, koji se nalaze u procesu integracije u Crnoj Gori. Tako se, pored ostalih aktivnosti, u Društvenom centru organizuju brojne edukativne radionice i ostale aktivnosti za djecu i odrasle, koji se nalaze u sistemu azila u Crnoj Gori. Društveni centar je i mjesto u kome se zajedno okupljaju i druže predstavnici lokalne zajednice i stranci koji traže međunarodnu zaštitu i azilanti, koji usljed različitih životnih događaja žive jedni pored drugih u Crnoj Gori. On tako doprinosi zbližavanju zajednica i mjesto je za razmjenu, učenje, rekreacione i sportske aktivnosti, podršku i drugo.

DSC 0697

Tako je i ovaj događaj organizovan sa ciljem da se predstavnici različitih zajednica druže i u opuštenoj atmosferi, a na zdrav i koristan način, bolje upoznaju, što će dovesti do njihovog kvalitetnijeg suživota.

Sve ekipe koje su učestvovale na turniru su pokazale, prije svega, timski duh, spremnost na zalaganje i saradnju, kao i dobro raspoloženje, dok su vještine u dobrom igranju basketa bile u drugom planu. Zato ovaj događaj i nije imao pojedinačnu ekipu kao pobjednika, već su se svi tako osjećali, jer su doprinijeli još jednom promociji nediskriminacije, poštovanja različitosti i solidarnosti.