Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Održan sastanak povodom unaprjeđenja Brige o starima u Crvenom krstu

U Crvenom krstu Crne Gore je danas, 21. marta, održan sastanak sa ciljem unaprjeđenja programa Briga o starima, kao i predstavljanje javnog zastupanja kao jednog od načina koji će dovesti do ovog cilja.

Sastanku su prisustvovali predstavnici šesnaest lokalnih organizacija Crvenog krsta koje implementiraju ovaj program (Andrijevica, Bar, Berane, Bijelo Polje, Budva, Cetinje, Danilovgrad, Herceg Novi, Kolašin, Kotor, Mojkovac, Nikšić, Plav, Pljevlja, Podgorica, Tivat), kao i Generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore, sa saradnicima koji koordiniraju ovim programom.

Na sastanku su prezentovani rezultati istraživanja koje je sprovedeno sa korisnicima programa o njihovom zadovoljstvu uslugama koje dobijaju. Posebno su analizirani zaključci sa sastanaka sa ostalim subjektima uključenim u brigu o starim licima na lokalnom nivou, kako bi se ispitale mogućnosti za udruženim i kvalitetnijim odgovorom na potrebe ove ugrožene kategorije.

Rezultati istraživanja pokazuju da je Crveni krst prepoznat na svim nivoima kao organizacija koja tradicionalno na kvalitetan način sprovodi program Brige o starima. Posebno raduju rezultati koji da su korisnici zadovoljni uslugama koje dobijaju, prvenstveno od volontera Crvenog krsta.

DSC 0016

Predstavljanje aktuelnih informacija vezanih za sistem zaštite starih licau Crnoj Gori  i rezultati istraživanja su bili osnova za diskusiju koja je vođena od strane učesnika skupa. Zajednički je zaključeno da organizacija Crvenog krsta mora i dalje raditi na jačanju svoje pozicije, prvenstveno na lokalnom nivou. Dogovoreno je da se intenziviraju aktivnosti vezane za jačanje baze volontera, promociju aktivnosti i implementaciju koncepta aktivnog starenja, kao najbitnijih komponenti ovog programa. Posebni napori se moraju uložiti u iznalaženje modela održivog starenja. Prema mišljenju učesnika sastanka, taj model podrazumijeva uvezivanje profesionalnih i volonterskih usluga koje se pružaju starim licima – psihosocijalna podrška, geronto usluge i medicinske usluge.

Posebno značajan dio sastanka je bila prezentacija o javnom zastupanju, koje je veoma značajno za program Brige o starima, kako bi se zastupala prava starijih osoba i obezbijedila uključenost svih nadležnih subjekata u rješavanje njihovih problema. Posebno je naglašeno da Crveni krst mora da se trudi da u što većoj mjeri animira stare osobe da i one budu aktivnije u promociji svojih prava. Tokom prezentacije su predstavljena i iskustva iz Bara, Nikšića i Mojkovca, gdje su, uz podršku ERSTE fondacije, sprovedene različite aktivnosti iz oblasti javnog zastupanja u oblasti brige o starima.