Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Održan sastanak lidera mreže Susjedi pomažu prvi

Danas je održan virtuelni sastanak lidera u okviru mreže Susjedi pomažu prvi, čijim sekretarijatom predsjedava Hrvatski Crveni križ.

Sastanak je bio prilika da se okupe svi članovi mreže, kao i nacionalna društva posmatrači i predstavnici Međunarodne federacije društava Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i podjele iskustva, naučene lekcije i planove za dalje djelovanje, kako u svojim zemljama, tako i na međunarodnom nivou.

Na samom početku sastanka, Hrvatski Crveni križ je izrazio posebnu zahvalnost na ukazanoj pomoći pri saniranju posljedica zemljotresa koji je zadesio tu zemlju krajem prošle godine i ukazao na značaj mreže koja je pokazala svoje djelovanje u praksi.

Učesnicima sastanka su se putem video poruke obratili i predsjednik MFCK-a, Frančesko Roka i potpredsjednik MFCK za Evropu, dr Kerem Kinik koji su iskazali punu podršku djelovanju Mreže.

Predstavljen je i godišnji izvještaj Mreže za koje su podatke obezbijedili 13 nacionalnih društava. Kolege iz MFCK i MKCK su predstavile najnovije informacije iz svojih oblasti djelovanja, uz osvrt na zajedničke, regionalne projekte koji su se realizovali tokom prošle godine.

Na sastanku je odlučeno da će Hrvatski Crveni križ nastaviti da predsjedava Sekretarijatom mreže do kraja 2022. godine, dok će Crveni krst Bugarske preuzeti predsjedavanje od 1. januara 2023. godine.

Takođe, Crveni krst Albanije je ponudio da bude domaćin sastanka mreže naredne godine.

Svi članovi mreže su jednoglasno prihvatili prijedlog da Crveni krst Španije bude prihvaćen kao posmatrač mreže.

Na kraju sastanka se govorilo i o potencijalnim kandidatima Mreže za predstojeće izbore za članove Upravnog odobora MFCK. Crveni krst Bugarske i Crveni krst Kipra su najavili svoju kandidaturu za članstvo, čime bi, između ostalog, omogućili da mreža ima svog predstavnika u Upravnom odboru Međunarodne federacije.

Mreža Susjedi pomažu prvi u velikoj mjeri postiče regionalnu i dobrosusjedsku saradnju, uz jačanje glasa i prisustva nacionalnih društava iz regiona Jugoistočne Evrope na međunarodnoj sceni. Susreti lidera Mreže su uvijek dobra prilika za razmjenu iskustava i planiranje zajedničkih koraka koji će dodatno osnažiti već dobru saradnju.

Današnjem sastanku mreže, prisustvovale su generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore, Jelena Dubak i saradnica za međunarodnu saradnju, Nataša Uskoković.