Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Obuke za volontere iz oblasti difuzije, prve pomoći i dobrovoljnog davalaštva krvi

Crveni krst Crne Gore je, u vremenu od 17- 20. septembra o.g, u Domu solidarnosti Crvenog krsta, u Sutomoru, organizovao seminar na temu Difuzija i međunarodno humanitarno pravo; obuku volontera u pružanju prve pomoći i realistički prkaz povreda i oboljenja; kao i radionicu za obuku volontera u oblasti vaspitno – motivacionog rada sa dobrovoljnim davaocima krvi.

 

 

Cilj seminara iz oblasti Difuzije i međunarodnog humanitarnog prava je bio doedukacija 16 difuzera iz opštinskih organizacija Crvenog krsta, kojima su predavanja držali programski koordinatori iz Crvenog krsta Crne Gore, kao i dugogodišnji volonteri iz opštinskih organizacija koji imaju iskustva u sprovođenju ovih aktivnosti. Rad na seminaru je bio organizovan na principu radionica, koje su zahtijevale angažovanje svih učesnika, jer je to najbolji način za sticanje vještina potrebnih za dalje prenošenje znanja iz oblasti difuzije.

Sut_Sep_2K10_1 Sut_Sep_2K10_2

Na obuci u pružanju prve pomoći je učestvovalo 25, a na obuci za realistički prikaz povreda i oboljenja 20 omladinskih volontera iz opštinskih organizacija Crvenog krsta. Polaznici su na obuke došli sa elementarnim predznanjima iz ovih oblasti, a njihova znanja su dopunili ljekari i instruktori – volonteri, koji su, pored teorijskih, organizovali i praktične vježbe.

Sut_Sep_2K10_3 Sut_Sep_2K10_4

Polaznici „Radionice o značaju vaspitno – motivacionog rada u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi“ su bili volonteri iz svih organizacija Crvenog krsta u Crnoj Gori, a cilj je bio da se, po prvi put na ovaj način, izvrši osposobljavanje kadra za sprovođenje aktivnosti na popularisanju  djelatnosti  dobrovoljnog davalaštva krvi,  edukaciju i motivaciju  stanovništva za dobrovoljno darivanje krvi, kako bi Crveni krst mogao da na kvalitetan način sprovodi obaveze i ovlašćenja koja ima u ovoj oblasti, po osnovu  Zakona o Crvenom krstu Crne Gore i Zakona o obezbjeđivanju krvi. Predavači na obuci su bili eminentni stručnjaci iz oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi iz susjednih nacionalnih društava i predstavnici Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore.

 

Održavanje seminara iz oblasti difuzije je podržao Međunarodni komitet Crvenog krsta, dok su obuka u pružanju prve pomoći, obuka za realistički prikaz povreda i radionica u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi sprovedene u okviru projekta „Intenzivirani razvoj kapaciteta“, koji finansira Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.