Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Obuke za nove spasioci na vodi počinju 1. maja

Crveni krst Crne Gore, kroz programsku djelatnost Spasilaštvo na vodi, uspješno se uključuje u pripremu nastupajuće turističke sezone.  Tako će 1. maja početi obuke novih spasilaca na vodi. Za ovu godinu su planirane ukupno četiri obuke, a dodatne će biti organizovane u skladu sa potrebama.

 

Ove godine je povećan broj izgrađenih i uređenih kupališta  i iznosi 377, pa se procjenjuje da će tokom sezone biti potrebno angažovati preko 500 spasilaca. 

 

Do sada je 255 postojećih spasilaca ovjerilo svoju licencu, a ostali imaju priliku to da urade na preostalih 6 ovjera, jer je svaki spasilac u obavezi da svake godine ovjeri svoju licencu, što je preduslov da bi bili angažovani.

Kako su potrebe turističke sezone za spasiocima povećane, onda pozivamo sve zainteresovane da se prijave i iskoriste priliku da obezbijede sebi poslovni angažman tokom ljetnjih mjeseci.

Ovogodišnje aktivnosti na obezbjeđivanju dovoljnog broja spasilaca za turističku sezonu su počele početkom marta, kada su na bazenima u Budvi održane i prve provjere – ovjere licenci za postojeće spasioce na vodi. Na obaveznim godišnjim  provjerama znanja i sposobnosti, intruktori spasilaštva na vodi nastoje da već svršenim spasiocima pomognu u obnavljanju znanja spasavanja, pružanja prve pomoći i kardio-pulmunalne reanimacije. Zaključno sa aprilom mjesecom realizovano je šest ovjera na bazenima u Budvi, dok će 1. maja početi kursevi za obuku novih spasilaca na vodi, u Nastavnom centru za obuku spasilaca na vodi, u Sutomoru, a koji se realizuju po evropskim i svjetskim standardima. U okviru kurseva će biti organizovano dodatnih šest provjera za ovjeru licenci.

Aktivnosti na obuci spasilaca na vodi, Crveni krst Crne Gore sprovodi  u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma Vlade Crne Gore i Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom.

Spasilastvo Flajer 2015

Spasilastvo Poster 2015