Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Obuke spasilaca na vodi počinju 1. maja

Crveni krst Crne Gore, kroz programsku djelatnost Spasilaštvo na vodi, uspješno se uključuje u pripremu nastupajuće turističke sezone.  Tako će 1. maja početi obuke novih spasilaca na vodi. Za ovu godinu su planirane ukupno četiri obuke.


Ovogodišnje aktivnosti su počele početkom marta, kada su na bazenima u Budvi održane i prve provjere – ovjere licenci za postojeće spasioce na vodi. Na obaveznim godišnjim  provjerama znanja i sposobnosti, intruktori spasilaštva na vodi nastoje da već svršenim spasiocima pomognu u obnavljanju znanja spasavanja, pružanja prve pomoći i kardio-pulmunalne reanimacije. Zaključno sa aprilom mjesecom će biti realizovano osam ovjera na bazenima u Budvi, dok će 1. maja početi kursevi za obuku novih spasilaca na vodi, u Nastavnom centru za obuku spasilaca na vodi, u Sutomoru, a koji se realizuju po evropskim i svjetskim standardima. U okviru kurseva će biti organizovano dodatnih 5 provjera za ovjeru licenci.

Aktivnosti na obuci spasilaca na vodi, kao dio programa pripreme za djelovanje u vanrednim situacijama, Crveni krst Crne Gore sprovodi  u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma Vlade Crne Gore i Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom.

Crveni krst na stručan i profesionalan način već 13 godina sprovodi aktivnosti vezane za poboljšanje bezbjednosti i očuvanja ljudskih života u vodenoj sredini i od turističke privrede Crne Gore dobio zadatak, koji mu i zakonski pripada, da obezbijedi  plaže i bazene sa dovoljnim brojem stručno obučenih spasilaca. Svoje planove i programe, bazirane na međunarodnim standardima organizacije kojoj pripada (Međunarodnoj federacija za spašavanje na vodi – ILS), prilagodio je turističkoj privredi Crne Gore.