Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Obuka za zanatske djelatnosti za Rome iz Kampa Konik

Crveni krst Crne Gore, od ponedjeljka 15. decembra, počinje sa obukom 10 odraslih Roma za pomoćna zanimanja za keramičara, montera suve gradnje i sobaricu.


Obuku za 10 Roma i Romkinja iz Kampova Konik, organizovaće ZOPT d.o.o. Centar za obrazovanje i trening, u periodu do marta 2015. godine. 

Od ukupno 16 prijavljenih kandidata, koji su stariji od 17 godina i imaju završeno minimum 4 razreda osnovne škole ili položen kurs funkcionalnog opismenjavanja, nakon inicijalnog testiranja od strane sertifikovanog provajdera obrazovanja, odrabrano je 10 pripadnika RE populacije, koji će se u narednom periodu obučavati, a nakon čega će steći bolje kvalifikacije i više mogućnosti za buduće zaposlenje.

Nakon završene obuke, Romima će od strane partnerske organizacije Help, kroz projekat „Program pomoći za integraciju i povratak RAE i drugih I/RL-a koji žive u naselju Konik“, koji finansira Evropska komisija, biti dodijeljeni i alati neophodni za samostalni rad u ovim djelatnostima.

Obuka za zanate će biti realizovana kroz projekat „Programske aktivnosti za raseljene Rome na Koniku“, koji finansijski podržava Danski Crveni krst.