Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Obuka za timove za procjenu i koordinaciju na terenu

Crveni krst Crne Gore je u periodu od 9-20. septembra ove godine domaćin FACT obuke (Field Assessment and Coordination team – Tim za koordinaciju i procjenu na terenu), koja  se organizuje u Sutomoru, u Domu solidarnosti.

U pitanju je intenzivni dvonedjeljni kurs za zaposlene i volontere nacionalnih društava Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca, Međunarodne federacije koji imaju iskustva u odgovoru na nesreće. Učesnici će steći znanja iz tehnika procjene i koordinacije na terenu, logistike, izvještavanja, operacije na terenu, upotrebe telekomunikacione opreme i sl.

Pripadnici FACT tima sa iskustvom u pružanju pomoći, logistici, vodi i sanitaciji, epidemiologiji, smještaju, ishrani i sl. su na raspolaganju svakom nacionalnom društvu Crvenog krsta/polumjeseca i spremni su da učestvuju u akcijama pružanja pomoći tokom nesreća i to u periodu od 12-24 sata nakon nesreće, na period od 2-4 nedelje širom svijeta.

Obuka u Sutomoru će povećati brojku od već 500 obučenih pojedinaca iz više od 100 zemalja svijeta i time doprinijeti kvalitetnijem odgovoru na nesreće.
Dvonedjeljna obuka se satoji iz teorijskog i praktičnog dijela. Prvi dio obuke (9-15. septembra) je realizovan u prostorijama Trening centra Crvenog krsta u Sutomoru, gdje su polaznici stekli teorijska znanja o djelovanju na terenu i pružanju podrške nacionalnom društvu Crvenog krsta u zemlji pogođenoj katasrofalnom nesrećom, u ovom slučaju, zemljotresa.

Drugi dio obuke (16-19. septembra), praktični dio, održaće se u šatorskom naselju ispred prostorija Opštinske organizacije Crvenog krsta Bar, gdje će učesnici u praksi prikazati sve ono što su naučili tokom teorijskog dijela obuke. Ovo će podrazumijevati sastnake sa svim institucijama uključenim u sistem odgovora na nesreće (Opština Bar, Luka Bar, Direktorat za vanredne situacije, Dom zdravlja), kao i aktivnosti na terenu u smislu procjene i traženja adekvatnog prostora za smještaj osoba koje bi bile pogođene u slučaju razornog zemljotresa.

U četvrtak, 19. septembra, polaznici će predstaviti svoj plan akcije koji će se bazirati na procjenama situacije, tj. kreiraće dokument koji će biti od velike koristi svim institucijama uključenim u sistem odgovora na nesreće, koji će ujedno i ukazati na ulogu koju Crveni krst Crne Gore i Međunarodni pokret Crvenog krsta mogu imati u pružanju podrške u slučaju katasrofalnog zemljotresa u zemlji.

Polaznici obuke dolaze iz čitavog svijeta, pa tako imamo učesnike iz Danske, Velike Britanije, Austrije, Njemaačke, Kanade, Amerike, Ruande, Madagaskara, Nepala, Novog Zelanda, Meksika…