Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Obuka za spasioce na uređenim skijalištima i obuka za upravljanje motornim sankama

Danas su u Kolašinu počele obuke za spasioce na uređenim skijalištima i obuka za upravljanje motornim sankama koje Crveni krst Crne Gore organizuje u saradnji sa kolegama iz Crvenog krsta Bugarske, odnosno njihove službe za spasavanje na planinama.

U skladu sa zakonskim ovlašćenjima, Crveni krst Crne Gore je u prethodnom periodu aktivno radio na osnaživanju kapaciteta za obavljanje aktivnosti u oblasti spasavanja na uređenim skijalištima pa je tako ovo treća po redu obuka za spasioce na uređenim skijalištima koja se organizuje uz podršku instruktora iz Bugarske.

Obje obuke se sastoje iz teorijskog i praktičnog dijela. Obuka za spasioce obuhvata tehnike skijanja, prvu pomoć sa akcentom na povrede ekstremiteta, politraume, hipotermiju i sl, evakuaciju i transport povrijeđenih, opasnost od lavina, itd, dok će se na obuci za upravljanje motornim sankama govoriti o održavanju i transportu motornih sanki, bezbjednoj vožnji i vožnji u različitim uslovima kao i o transportu povrijeđenih.

Imajući u vidu proširivanje kapaciteta ski centara u Crnoj Gori, Crveni krst Crne Gore na ovaj način želi osnažiti sopstvene kapacitete i dati svoj doprinos bezbjednosti skijališta u Crnoj Gori.

Obuka će trajati do 6. marta a pored polaznika iz Crvenog krsta Kolašina, obukama prisustvuju i predstavnici opštinskih organizacija Crvenog krsta iz Nikšića i Rožaja, kao i kolege iz Crvenog krsta Srbije.