Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Obuka za smanjenje rizika od katastrofa

U okviru realizacije V-IOLA projekta koji je Crveni krst Crne Gore započeo tokom 2018. godine, u Sutomoru se u periodu od 25-27. februara organizuje Obuka za smanjenje rizika od katastrofa.

Naime, glavni cilj V-IOLA projekta je promocija inicijative EU volonterizma i izgradnje kapaciteta za prijem volontera u zemljama izvan Evropske unije, konkretno u ovom slučaju Crne Gore i Srbije. Projekat obuhvata konzorcijum od 14 partnera, a pored Crvenog krsta Crne Gore, tu su i Crveni krst Italije, Crveni krst Rumunije, Civilna zaštita Italije, Direktorati za vanredne situacije Crne Gore i Srbije, FORS, kao i neke nevladine organizacije iz Italije i Mađarske. Projekat koji traje dvije godine  ima za cilj sljedeće: promocija partnerstava u odnosu na kapacitete i potencijale inicijative za EU volonterizam, aktivnosti izgradnje kapaciteta u vidu treninga za poboljšanje volonterizma u civilnoj zaštiti, aktivnosti smanjenja rizika od katastrofa i organizacionog razvoja; podrška kroz proces sertifikacije za EU Aid volonterizam; proučavanje i testiranje aktivacije online volontiranja i njegove implikacije po civilnu zaštitu. 

IMG 6939

Obuku koja se održava u Trening centru Crvenog krsta Crne Gore vode predavači iz Crvenog krsta Italije i NVO JSSZ iz Mađarske, uz učešće predstavnika Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, FORS-a, kao i volontera Crvenog krsta Crne Gore. Tokom obuke polaznici će steći znanja iz različitih segmenata smanjenja rizika od katastrofa kroz pripremljeni scenario koji se tiče zemljotresa.  Tako se na treningu govori o metodologiji prikupljanja podataka, analizi ciljnih grupa, identifikaciji lokacija za kamp, istraživanju tržišta, sprovođenju kampanje za smanjenje rizika od katastrofa, monitoringu I sl. Tokom treninga, polaznicima će na raspolaganju biti i online volonteri koji će naročiti pružiti podršku tokom rada u GIS-u (geografsko-informacionog sistema).

IMG 6935

Kroz ovaj projekat, Crveni krst Crne Gore će imati mogućnost da obuči određeni broj svojih volontera i zaposlenih u oblasti smanjenja rizika od katastrofa, kao i da završi proces sertifikacije za EU aid volontere, tj. da bude organizacija domaćin volonterima iz zemalja EU koji mogu pružiti pomoć tokom vanrednih situacija. Projekat se finansira iz sredstava Evropske komisije –tehnička podrška za izgradnju.