Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Obuka za pružanje usluge pomoć u kući za starije – usluge gerontodomaćica

U periodu od 7. do 11. jula 2020. godine, u Domu solidarnosti Crvenog krsta, u Sutomoru organizovana je obuka za pružanje usluge pomoć u kući za starije. Obuku je pohađalo 15 nezaposlenih žena iz: Pljevalja, Nikšića, Tivta, Cetinja, Bara, Herceg Novog i Podgorice. 

 Selekcija kandidatkinja koje će pohađati obuku vršena je u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore i njihovim područnim jedinicama. Cilj obuke je bio sticanje zanja i vještina potrebnih za rad sa starijima, tj. pružanje usluge pomoć u kući.

IMG 1641

Tokom prvog radnog dana učesnice su imale priliku da se najprije međusobno upoznaju i podijele dosadašnja iskustva u radu sa starijima. Nakon toga bilo je više riječi o planu obuke, očekivanjima učesnica kao i njihovoj motivaciji za rad u ovoj oblasti. Predavači su imali i uvodno izlaganje o demografskim kretanjima, stalnom porastu broja starijih, njihovim potrebama, i uslugama na lokalnom nivou koje za cilj imaju da se ljudima omogući adekvatna podrška kako bi što duže boravili kod kuće, uz zadovoljavajući kvalitet života. Jedna od značajnijih tema tokom prvog dana jeste pregled poslova koje podrazumijeva usluga pomoć u kući, koja su prava gerontodomaćica, a koje njihove obaveze i odgovornosti. Kroz grupni, kreativan rad, učesnice su diskutovale i o poželjnim osobinama gerontodomaćica, kao i važnosti timskog rada kako bi se posao obavljao uspješno, a korisnici bili zadovoljni uslugama. Posao gerontodomaćice može biti jako iscrpljujući, pa su učesnice već tokom prvog dana učile dosta o kontroli stresa, očuvanju granica, prevenciji i prepoznavanju sindroma izgaranja. Prvi radni dan završen je predstavljanjem različitih formi izvještaja i informacija o korisnicima koje se unose u obrazac. 

IMG 1644

Drugi dan je bio najznačajniji jer su učesnice imale priliku da čuju iskustva iskusnih gerontodomaćica OOCK Bar koje ovaj posao rade preko 15 godina. One su govorile o tome šta sve podrazumijevaju kućni poslovi i o čemu treba voditi računa prilikom obavljanja istih (kuvanje, nabavka hrane, higijene, štampe, ljekova, čišćenje, usisavanje, grijanje, finansije itd). Učesnice su, kroz igru “Moj mali kuvar” razmjenjivale i recepte jela koje su osmišljavale u skladu sa instrukcijama koje su dobile (koliko vremena imaju za pripremu, koja vrsta jela je u skladu sa zdravstvenim stanjem korisnika, koje namirnice imaju na raspolaganju za pripremu). Pored kućnih poslova, prezentovane su aktivnosti van kuće, kao i saradnja sa relevantnim institucijama i organizacijama na lokalnom nivou (nadležne službe, kome se obraćaju za koju vrstu pomoći, a zatim i administrativne usluge poput plaćanja računa, zakazivanje pregleda, podnošenje zahtjeva itd). 

IMG 1648

Tokom trećeg dana prezentacije su bile usmjerene na preporuke za uspostavljanje toplog odosa, punog povjerenja, razumijevanja i prihvatanja između korisnika i gerontodomaćica. Učesnice obuke su učile više o: aktivnom slušanju, “ja i ti” porukama, komunikaciji sa osobama sa oštećenjem vida i sluha, rešavanju konfliktnih situacija, odnosima sa članovima porodice korisnika, najčešćim mentalnim poteškoćama starijih osoba, nasilju nad starijima i socijalnim aktivnostima u cilju prevencije socijalne izolacije. Sve teme su bile praćene prikladnim video zapisima, kao i igricama. 

Četvrti dan bio je posvećen pružanju podrške starijim osobama prilikom održavanja lične higijene, ishrane, kretanja itd. U ovom dijelu su takođe izlaganje imale iskusne gerontodomaćice koje su ukazale na značaj povjerenja kako bi se prevazišao osjećaj nelagode i sramote kako kod gerontodomaćice tako i kod korisnika prilikom obavljanja ovih usluga. 

IMG 1646

Tema prve pomoći provlačila se kroz veći dio prezentacija jer je grupa vrlo često diskutovala o zdravstvenim problemima korisnika i šta raditi u situacijama kada u njihovom prisustvu dođe do naglog pogoršanja zdravlja ili povređivanja. Tokom poslednjeg dana obuke, učesnice su savladale osnovne tehnike za pružanje prve pomoći u hitnim situacijama, a fokus je bio na povredama i stanjima koja su najčešća kod starijih osoba (srčani i moždani udar, asmatični napad, stanja bez svijesti i disanja, povrede poput krvarenja i preloma itd). Na samom kraju učesnice su slušale nešto više o zdravom starenju, o prevenciji bolesti, značaju zdrave ishrane, fizičke aktivnosti, prevenciji socijalne izolacije i učenju tokom cijelog života.

Obuka za pružanje usluge pomoć u kući realizovana je u okviru projekta “Pomoć u kući – profesija budućnosti” koji finansira Grad Beč i Austrijski Crveni krst. Ovo je druga, od četiri predviđene obuke, za nezaposlene žene, kojima se želi poboljšati mogućnost zaposlenja žena, ali i dati doprinos kvalitetu usluga za starije.