Претрага
Close this search box.
Obuka za prilagođavanje invalidskih kolica

U trening centru Crvenog krsta Crne Gore, u Domu solidarnosti u Sutomoru, se od 22. do 25. septembra održava obuka za prilagođavanje invalidskih kolica, koju organizuje Crveni krst Crne Gore u partnerstvu sa LDS Charities.

Crveni krst Crne Gore je prije dvije godine započeo saradnju sa LDS Charities – dobrotvornom američkom organizacijom svetaca posljednjeg dana čiji je glavni cilj pomaganje ljudima u nevolji. LDS finansira različite projekte za pomoć i razvoj u 173 države. LDS, uglavnom vođena volonterima, radi samostalno ili u saradnji sa drugim dobrotvornim ustanovama i vladinim organizacijama. Humanitarni radnici organizuju projekte širom Balkana donirajući invalidska kolica, obezbjeđujući novac i sredstva ugroženim područjima i sarađujući sa Crvenim krstom i drugim organizacijama.

Inv Kolica 1 Inv Kolica 2

Kad je u pitanju projekat obezbjeđivanje invalidskih kolica, pored same donacije invalidskih kolica i pomagala, predstavnici LDS Charities su podržali obuku za predstavnike opštinskih organizacija Crvenog krsta, koji tokom 4 dana imaju priliku da nauče kako se kolica prilagođavaju pojedinačnom korisniku – cilj je da svaki korisnik dobije kolica u skladu sa svojim invaliditetom. Tokom prošle godine je obučeno 15 predstavnika organizacija Crvenog krsta, a ovih dana u toku je obuka za dodatnih 12 osoba. Ovo znači da će svaka opštinska organizacija Crvenog krsta u Crnoj Gori imati najmanje po jednog obučenog predstavnika koji će biti osposobljen da prilagodi i uruči kolica svim pojedincima kojima je takva vrsta podrške neophodna.

Predavači na obuci su iskusni terapeuti iz Sjedinjenih Američkih Država.

Tokom dvogodišnje saradnje, organizacija LDS Charities je Crvenom krstu Crne Gore donirala 602 komada invalidskih kolica i ostalih pomagala, od kojih je širom Crne Gore već podijeljeno preko 220 komada.

Inv Kolica 1 Inv Kolica 2

Ovom prilikom pozivamo sve pojedince kojima su potrebna invalidska kolica i ostala pomagala da se jave organizaciji Crvenog krsta u svojoj opštini kako bi obučeni predstavnik izvršio neophodna mjerenja i prilagođavanja i uručio kolica, te na taj način doprinio boljem kvalitetu života osoba sa invaliditetom.