Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Obuka za djelovanje u sniježnim uslovima

Crveni krst Crne Gore je od 25-27. januara na planini Bjelasici, odnosno katunu Vranjak, organizovao obuku za volontere koji su članovi tima za djelovanje u nesrećama, koja se odnosila na vožnju motornih sanki, transport i pružanje pomoći unesrećenima.

 Obuka se, pored kraćeg teorijskog dijela, sastojala od praktičnih vježbi, kako bi se učesnici što kvalitetnije pripremili za realne situacije u kojima će djelovati. Trodnevna vježba u planini, u dubokom snijegu i surovim zimskim uslovima, je dala izuzetne rezultate. Članovi tima Crvenog krsta su, pored individualnih znanja i sposobnosti, pokazali jak timski duh, koji je bitan za djelovanje u ovakvim situacijama.

djelovanje snijeg jan 2013 2

 

Šesnaest volontera Crvenog krsta iz Podgorice, Nikšića, Pljevalja i Kolašina, nakon što su prošli obuku na Kopaoniku, koja je organizovana u decembru 2012. godine, ovom vježbom proširili su i usavršili svoje sposobnosti za djelovanje u zimskim uslovima. Tokom obuke, pored tehnike vožnje motornih sanki, pažnja je posvećena i pružanju prve pomoći unesrećenima, izvlačenje unesrećenog iz sniježnih lavina i transport do mjesta ukazivanja medicinske pomoći . Dodatna vrijednost održane vježbe je ambijent u kojem su volonteri boravili tri dana. Naime, oni su bili smješteni u Planinarskom domu Vranjak, izolovani od civilizacije i okruženi sniježnim smetovima, što im je simuliralo situaciju u kojoj bi mogli da se nađu tokom spasilačkih akcija.

 

djelovanje snijeg jan 2013 3

 

djelovanje snijeg jan 2013 4