Претрага
Close this search box.
Obuka za članove tima za djelovanje u nesrećama

Kako bi bio u mogućnosti da spremnije odgovori na situacije, izazvane ekstremnim vremenskim nepogodama, Crveni krst Crne Gore je u periodu od 13-17. decembra ove godine na Kopaoniku, organizovao prvu obuku nacionalnog tima za upravljanje motornim sankama i spašavanje u zimskim uslovima.

 

 

Tim od 12 volontera je regrutovan u saradnji sa 4 opštinske organizacije (Kolašin, Berane, Pljevlja, Nikšić).


DUN DEC 2012 1 DUN DEC 2012 2


Pored tima iz Crne Gore na obuci je bilo 20 učesnika iz 4 opštine u Srbiji.


Timovi su imali četiri dana intenzivne obuke za upravljanje motornim sankama, potragu i spašavanje, na osnovama iskustva ekstremnih vremenskih neprilika od početka godine.


Timovi su uvježbavali tehnike i vještine prve pomoći u snijegu, tehnike orijentacije, potraga i spašavanje u lavinama, vožnja motornih sanki, itd. Čitava aktivnost je pospješena učešćem instruktora iz Norveškog Crvenog krsta, koji su se pridružili timu instruktora iz Crvenog krsta Srbije.


U sklopu obuke organizovana je vježba, gdje su učesnici imali realnu situaciju pružanja pomoći stanovništvu ruralnog područja. Scenario vježbe je podrazumijevao prevoz pomoći, medicinskog osoblja, bolesnih osoba, pretraga terena za nestalim. Sve se odigralo u večernjim satima, praćeno ledenom kišom i olujnim vjetrom. I pored ekstremnih uslova, timovi su uspješno odgovorili na zadatke koji su im zadati. Instruktori iz Norveške su pozitivno ocijenili angažovanje svih u vježbi.

DUN DEC 2012 3 DUN DEC 2012 4

Inicijalne aktivnosti u ovoj oblasti su sprovedene još 2001. godine, uz podršku i opremu Norveškog Crvenog krsta, ali većina aktivnosti se naknadno sprovela. Iz ovog razloga, djelovanje Crvenog krsta je veoma cijenjeno od strane opština koje se često suočavaju sa problemima u selima i udaljenim domaćinstvima koja su odsječena zbog ekstremnih vremenskih prilika.


Crveni krst Crne Gore je uz podršku Međunarodne federacije društava Crvenog krsta/ Crvenog polumjeseca, kroz Program intenziviranog razvoja kapaciteta, obezbijedio sredstva za sprovođenje obuke.