Претрага
Close this search box.
Obuka volontera o zdravom starenje

U Domu solidarnosti u Sutomoru je od 30. marta do 1. aprila održana trodnevna obuka na temu zdravog starenja za volontere.

Obuku su pohađali mladi, njih ukupno 18, iz Crvenog krsta Crne Gore, OOCK Bar, OOCK Budva, OCKP Cetinje, OOCK Tivat i OOCK Nikšić. Teme koje su obrađivali su: pristup životnog toka, funkcionalna sposobnost, procjena, promjena ponašanja, neprenosive bolesti, prevencija padova, prevencija socijalne izolacije, zdrava ishrana, fizičke aktivnosti i učenje tokom cijelog života. Sve teme se odnose na rad sa starijima, ali su jednako važne i za mlade jer sve odluke koje donose u tom periodu značajno utiču na kvalitet života u kasnijim fazama. Upravo iz tog razloga obučeni volonteri će imati zadatak da predstave pomenute teme kako starijima, tako i svojim vršnajcima u lokalnoj zajednici. U narednih mjesec dana Crveni krst Crne Gore će istu obuku organizovati i za volontere iz sjevernih OOCK.

Zdravo starenje obuka mart-april 2018

Obuka je realizovana u sklopu projekta „Zdravo starenje u 10 opština u Crnoj Gori“, koji finansira Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca. U pitanju je druga faza projekta koji je uspješno realizovan tokom 2017. godine u 7 opština u Crnoj Gori. Ove godine projekat će trajati 9 mjeseci, obuhvata veći broj opština (10) a planirano je da oko 800 ljudi kroz različite radionice bude upoznato sa konceptom zdravog starenja.