Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Obuka u pružanju psiho-socijalne podrške u vanrednim situacijama

U nedelju, 8. novembra 2015. godine, održana je obuka u okviru projekta „Pružanje psiho-socijalne podrške u vanrednim situacijama“. Obuku su pohađali volonteri Crvenog krsta Crne Gore i  11 studenata završne godine psihologije sa Filozofskog fakulteta u Nikšiću.

 Njih 40 je imalo priliku da kroz jednodnevno druženje razmijene iskustva i znanje iz ove oblasti, kao i da čuju nešto više o samom projektu, planiranim aktivnostima i njihovom budućem angažmanu. Važno je istaći da su, pored starije grupe volontera, obuku prošli i najmlađi članovi volonterskog kluba koji su pokazali veliko interesovanje za ovu oblast i našli joj primjenu u svakodnevnim, a ne samo vanrednim okolnostima. Teme koje su učesnici obrađivali su: istorijat Crvenog krsta i njegova uloga u vanrednim situacijama, uobičajene reakcije ljudi na krizne događaje, psiho-socijalna podrška, dobra komunikacija i aktivno slušanje, poželjne osobine volontera koji pružaju psiho-socijalnu podršku i kada, kako i kome uputiti na stručnu pomoć. Sve teme su zasnovane na Priručniku za pružanje psiho-socijalne podrške u kriznim situacijama koji je Crveni krst Crne Gore objavio početkom mjeseca. Pored teorije i definisanja pojmova, obuka uključuje i vježbanje određenih segmenata ove vrste podrške, kao i primjere iz Crne Gore i regiona. Obuku su osmislile i vodile Veselinka Milović, psiholog i profesor na studijskom programu za psihologiju i Jelena Šofranac, psiholog i projektni koordinator u Crvenom krstu Crne Gore.

PSP obuka stariji

Pored sticanja znanja iz ove oblasti, ideja obuke je formiranje mobilnog tima volontera koji bi u slučaju potrebe djelovao na teritoriji Crne Gore. Ovaj tim će biti formiran od volontera Crvenog krsta Crne Gore i studenata psihologije koji izraze spremnost da, kroz volonterski rad, doprinesu realizaciji narednih aktivnosti. Njihova uloga, kao budućih profesionalaca, bi bila da pružaju psiho-socijalnu podršku kako ugroženim ljudima, tako i samim volonterima koji često trpe posljedice zbog emotivnog i fizičkog iscrpljivanja tokom velikih nesreća.

PSP obuka 2015 mladji

Nakon ove, u planu je održavanje 6 lokalnih obuka koje će doprinijeti izgradnji kapaciteta opštinskih organizacija Crvenog krsta u pružanju psiho-socijalne podrške.