Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Obuka regionalnih timova za djelovanje u nesrećama

Crveni krst Crne Gore, ovih dana, uz partnersku saradnju i podršku Austrijskog Crvenog krsta, u okviru Programa priprema za djelovanje u nesrećama, sprovodi obuku članova regionalnih timova u ovoj oblasti.

 

Obuka se organizuje u Domu solidarnosti Crvenog krsta Crne Gore, u Sutomoru, u periodu od 1 – 5. juna o.g, a njeni polaznici su volonteri opštinskih organizacija Crvenog krsta koji se na ovaj način osposobljavaju da se kao pripadnici specijalizovanih ekipa Crvenog krsta, u stanjima elementarnih i drugih masovnih nesreća, kao dio društvenog sistema zaštite i spasavanja ljudskih života i materijalnih dobara, uključe u pružanje odgovora na nesreće.

 

Ovom višednevnom obukom, pored upoznavanja sa osnovama pružanja prve pomoći, psiho-socijalne podrške, traženja nestalih lica u vanrednim stanjima, obuhvaćeno je i osposobljavanje učesnika za praktičan rad na formiranju privremenog smještaja, pružanju humanitarne i logističke pomoći i podrške. Teme obuke su i klimatske promjene i posljedice koje one izazivaju, kao i sistemi i mehanizmi analize rizika i procjene ugroženosti, rad sa medijima, procjena situacije na terenu, planiranje i izrada budžeta, izvještavanje,…. Polaznici obuke će imati priliku da stečena teoretska znanja provjere na vježbama, koje će biti organizovane tokom treninga, po scenarijima koji demonstriraju realne životne situacije, sa kojima se mogu suočiti timovi za djelovanje u nesrećama.

 

Predavači na obuci regionalnih timova su predstavnici Crvenog krsta Crne Gore, Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca – kancelarija u Beogradu. Značajnu podršku organizaciji treninga su dale i relevantne državne institucije za ovu oblast, Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore – Sektor za vanredne situacije i civilnu bezbjednost i Hidrometeorološki zavod.

 

I kroz ovaj oblik aktivnosti, Crveni krst Crne Gore, pored osnovnog cilja – obuke regionalnih timova, daje najpuniji doprinos ostvarivanju humanitarne misije i zakonskih obaveza na ovom planu, i, istovremeno potvrđuje ulogu pouzdanog partnera državnim i lokalnim strukturama Crne Gore u oblasti uspostavljanja zajedničkog i efikasnog sistema u pružanju odgovora na nesreće.