Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Obuka nacionalnog tima Crvenog krsta Crne Gore za djelovanje u nesrećama

Crveni krst Crne Gore je od 11 – 13. juna 2010. godine, u Domu solidarnosti u Sutomoru, organizovao obuku, za 38 članova nacionalnog tima za djelovanje u nesrećama, za smještaj i psihosocijalnu podršku u vanrednim situacijama.

 Trening je organizovan uz podršku Austrijskog Crvenog krsta, a inicirao je i saradnju sa Hrvatskim Crvenim križom, čija su dva trenera imali predavanje o psihosocijalnoj podršci. Pored njih, jedan od predavača na treningu je bio i predstavnik Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, delegacije iz Beograda, koji je polaznicima obuke predstavio tematiku smještaja u vanrednim situacijama.

Obuka se sastojala iz teorijskog i praktičnog dijela, što je značilo da su učesnici nakon izlaganja o smještajnim kapacitetima nacionalnog društva, ulozi Federacije, rada po grupama, učestvovali u podizanju šatorskog naselja, a na osnovu pretpostavljene supozicije – zemljotres i određeni broj povrijeđenih, nepokretnih lica, djece i sl. Praktični dio obuke je ocijenjen kao veoma koristan od strane učesnika, jer simulira stvarnu situaciju i reakciju tima za djelovanje u nesrećama u tom slučaju.

NDRT_JUN_2010_1 NDRT_JUN_2010_2
NDRT_JUN_2010_3 NDRT_JUN_2010_4
NDRT_JUN_2010_5 NDRT_JUN_2010_6
NDRT_JUN_2010_7 NDRT_JUN_2010_8