Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Obučeno oko 100 novih spasilaca na vodi

Crveni krst Crne Gore je, u sklopu aktivnosti kojima se uključuje u pripremu turističke sezone, na četiri obuke edukovao 97 novih spasilaca na vodi, dok je prethodno edukovanih 366 spasilaca ovjerilo svoje licence na devet organizovanih ovjera. Tako su ukupno 463 spasioca spremna da budu angažovani na crnogorskim plažama i uređenim kupalištima.


Ovogodišnje aktivnosti su počele početkom marta, kada su na bazenima u Budvi održane prve provjere – ovjere licenci, dok su početkom maja počeli i prvi kursevi za spasioce na vodi, koji se održavaju u Nastavnom centru za obuku spasilaca na vodi, u Domu solidarnosti u Sutomoru, koji se realizuju po evropskim i svjetskim standardima.

Crveni krst Crne Gore je 1997. godine postao punopravni član ILS-e (Međunarodne federacije za spašavanje života na vodi). Na osnovu toga je Crveni krst, kao jedini predstavnik naše države u ILS-i, stekao legitimno pravo i obavezu da sprovodi zadatke koja ova međunarodna federacija predviđa. Tako svaki kandidat prije same obuke mora uspješno položiti provjeru psiho-fizičkih sposobnosti u moru, koja podrazumijeva ispunjavanje određenih normi (ronjenje na dah – 20 metara i više, plivanje na 50 metara za 50 sekundi i plivanje na 300 metara za 6 minuta i 20 sekundi). Za sticanje licence spasioca potrebno najmanje 100 časova nastave (praktične, teoretske i prva pomoć), dok na završnom ispitu kandidati moraju da pokažu zadovoljavajuće znanje u oblasti plivačkih sposobnosti, teorije spasilaštva i pružanja prve pomoći. Posao spasioca na vodi je veoma odgovoran i, pored spašavanja života na vodi, podrazumijeva i preventivno djelovanje (upozoravanje posjetilaca plaže na opasnosti, rizične radnje i ponašanje), pružanje prve pomoći, nadgledanje reda na plaži i informativno djelovanje. Iz tog razloga se u Crvenom krstu insistira na kvalitetu obuke, koji obezbjeđuju i edukovani i iskusni intruktori na vodi, koji obučavaju nove spasioce.

Aktivnosti na obuci spasilaca na vodi, kao dio programa pripreme za djelovanje u vanrednim situacijama, Crveni krst Crne Gore sprovodi  u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma Vlade Crne Gore i Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom.