Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Obučeno 13 novih spasilaca za uređena skijališta i 14 osoba za upravljanje motornim sankama

Crveni krst Crne Gore je u periodu od 2. do 6. marta ove godine, u Kolašinu organizovao obuku za spasioce na uređenim skijalištima kao i obuku za upravljanje motornim sankama, uz podršku instruktora Crvenog krsta Bugarske – Službe za spasavanje na planinama, članice međunarodne organizacije za alpsko spasavanje ICAR.

U skladu sa zakonskim ovlašćenjima, Crveni krst Crne Gore je u prethodnom periodu aktivno radio na osnaživanju kapaciteta za obavljanje aktivnosti u oblasti spasavanja na uređenim skijalištima pa je tako ovo treća po redu obuka za spasioce na uređenim skijalištima koja se organizuje uz podršku  instruktora iz Bugarske.

Obje obuke su obuhvatale teorijski i praktični dio. Obuka za spasioce tretirala je tehnike skijanja, prvu pomoć sa akcentom na povrede ekstremiteta, politraume, hipotermiju i sl, evakuaciju i transport povrijeđenih, opasnost od lavina, dok se tokom obuke za upravljanje motornim sankama govorilo o njihovom održavanju i transportu, bezbjednoj vožnji i vožnji u različitim uslovima kao i o transportu povrijeđenih.

Tokom ovog perioda obavljena je i resertifikacija za 11 već postojećih spasioca koji su obuku završili u prethodnom periodu.

Polaznici obuke za spasioce i upravljanje motornim sankama su bili predstavnici opštinskih organizacija Crvenog krsta iz Kolašina, Nikšića i Rožaja, kao i kolege iz Crvenog krsta Srbije.

Imajući u vidu proširivanje kapaciteta ski centara u Crnoj Gori, Crveni krst Crne Gore na ovaj način želi osnažiti sopstvene kapacitete i dati svoj doprinos bezbjednosti svih posjetilaca uređenih skijališta u Crnoj Gori.

Ovim putem izražavamo i veliku zahvalnost Skijalištima Crne Gore – Ski centar Kolašin 1600 koji su dali veliki doprinos u organizovanju obuka stavljajući na raspolaganje sve potrebne resurse Ski centra.