Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Obraćanje spasiocima na vodi

Poštovani spasioci na vodi i vi koji želite to da postanete,

U cilju što bolje i kvalitetnije pripreme spasilaca na vodi za predstojeću turističku sezonu, potrebno je da svi mi damo svoj puni doprinos. Najvažnije je, svakako, da na našim plažama i uređenim kupalištima bude angažovan dovoljan broj licenciranih spasilaca na vodi, koji će vrijedno i odgovorno raditi svoj posao i brinuti o bezbjednosti kupača.

Nastavni centar za obuku spasilaca na vodi Crvenog krsta Crne Gore tokom protekle 22 godine činio je, čini i činiće sve da crnogorske plaže budu i dalje  jedne od najbezbjednijih u svijetu, i da to, pored ljepote, bude njihova glavna karakteristika, koja privlači turiste, kako iz zemlje, tako i iz inostranstva.

Prošle sezone smo tokom provjera i obuka obezbijedili 560 licenciranih i spremnih spasilaca. S obzirom da će se ove godine povećati broj kupališta, biće potrebno preko 600 spasilaca na vodi. Imajući u vidu kriterijume koji su jasno definisani i međunarodno utemeljeni, neće biti lako dostići taj cilj.

Spasioci, pozivam vas da se za ovaj izazov i ovu sezonu dobro pripremite. Obnovite znanje iz prve pomoći i teorije spasilaštva na vodi, fizički se pripremite, kako biste ispunili uslove da obnovite svoju licencu i date svoj puni doprinos u ostvarenju našeg zajedničkog cilja.

Koristim ovu priliku da obavijestim sve spasioce, koji su obuku završili 2010. godine i kasnije, a nisu licencu obnavljali više od dvije godine, da to mogu učiniti ove godine. 

Pored nas, koji ovaj posao obavljamo godinama unazad, potrebni su nam novi, mladi, odgovorni i humani ljudi koje ćemo obučiti u dobre spasioce.

Svi mi  treba  da radimo na tome, prepoznajemo takve oko nas, dajemo im informacije vezane za obuku i upućujemo ih na svima nama poznatu adresu našeg Nastavnog centra u Sutomoru (069 334 267).

Čekamo vas na provjerama i obukama, kako bismo zajedno odgovorili na potrebe turističke sezone i obezbijedili dovoljan broj kvalitetnih spasilaca na vodi.

SREĆNO!

Ivan Terzić, koordinator programa Spasilaštvo na vodi Crvenog krsta Crne Gore