Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Obilježen Svjetski dan Roma

Crveni krst Crne Gore je danas, 8. aprila, u saradnji sa Centrom bezbjednosti Podgorica, Odjeljenjem bezbjednosti Cetinje i NVO Help, obilježio Svjetski dan Roma u Kampu Konik 1, u okviru kojeg su se prisutnima predstaviti mladi i djeca RE (Romi, Egipćani) populacije, kroz muzičko-scenski program. 

Prisutnima se tom prilikom obratila ministarka rada i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore, gđa Zorica Kovačević, koja je pozdravila prisutne pripadnike RE populacije i istakla da Ministarstvo rada i socijalnog staranja “mnogo radi na socijalnoj inkluziji Roma, na omogućavanju zaposlenja, zdravstvenoj zaštiti, dobijanju dokumenata”, kao i da će nastaviti rad na tome i ubuduće.

Generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore, gđa Jelena Dubak istakla je da “Crveni krst Crne Gore svakodnevno radi sa Romima na obrazovanju, jer je to jedini način da oni u budućnosti izađu iz kruga siromaštva”.

Zamjenica šefa za saradnju Delegacije Evropske komisije u Crnoj Gori, gđa Dawn Edie Baird poručila je da je odgovornost za uključivanje Roma u društvo na vlastima, ali da je veoma važno da su i sami Romi aktivni učesnici tog procesa.

Šef Kancelarije UNHCR-a u Crnoj Gori, gdin Mustafa Server Caylan objasnio je da svi partneri ove organizacije udružuju napore kako bi svaki pripadnik RE populacije imao lična dokumenta i riješen status u Crnoj Gori, dok je šef Centra bezbjednosti Podgorica, gdin Vojislav Dragović podsjetio prisutne na davnu 1971. godinu kada je održan Prvi kongres Roma u Londonu, nakon čega se u svijetu obilježava ovaj datum.

Nakon pozdravnih riječi, prisutnima su se predstavila djeca i mladi RE populacije, koji su pripremili recitacije, izvođenje na muzičkim instrumentima, break dance performans, romsko kolo, Čoček i hip-hop pjesmu. Nakon predviđenih nastupa, svi prisutni su zaigrali uz romske pjesme, dok su zainteresovani imali priliku i da se fotografišu sa konjičkom jedinicom Uprave policije.

Podsjećamo i da je prethodno, 7. aprila, Crveni krst organizovao izložbu ručnih radova žena RE (Romi i Egipćani) populacije iz Kampova Konik, u tržnom centru Mall of Montenegro, u okviru koje su djeca predškolskog uzrasta imala svoj muzički nastup, nakon čega su posjetila dječiju igraonicu u Mall-u. Pored radova, bila je postavljena i izložba fotografija aktivnosti Crvenog krsta Crne Gore sa svim starosnim grupama romske populacije, a pored štanda, osim volontera Crvenog krsta, bile su prisutne i RE žene, članice Porodičnog centra.