Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Obilježen Svjetski dan dobrovoljnih davalaca

Dodijeljena priznanja najboljima 

Crveni krst Crne Gore je, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Crne Gore i Zavodom za transfuziju krvi Crne Gore, obilježio 14. jun – Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi u Crnoj Gori. Tim povodom, Ministarstvo zdravlja je danas, dvadeset-prvu godinu za redom, dodijelilo odgovarajuća priznanja najzaslužnijima za razvoj djelatnosti dobrovoljnog davalaštva krvi u prethodnoj godini. Priznanja je nagrađenima uručio ministar zdravlja, dr Kenan Hrapović.

Ovaj događaj se tradicionalno organizuje na Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi, 11. maj, što ove godine nije bilo izvodljivo usljed situacije sa korona virusom. Kako bismo se na adekvatan način zahvalili pojedincima, profesionalcima i onima koji su vršili promociju i motivisali druge da dobrovoljno daju krv, tako je ove godine dodjela priznanja Ministarstva zdravlja organizovana povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, koji se obilježava 14. juna.

IMG 1138

 U kategoriji najzaslužnijih dobrovoljnih davalaca krvi, priznanja su dobili Korać Husnija, iz Rožaja, za 107 davanja; Anđić Lazo, iz Berana, za 103 davanja; Šekularac Rade, iz Berana, za 89 davanja; Agović Esko, iz Berana, za 82 davanja i Bulatović Biljana, iz Podgorice, za 50 davanja. Najaktivniji klubovi dobrovoljnih davalaca krvi u prošloj godini su bili Klub DDK „Željezara“ iz Nikšića i Društvo DDK „Dušan Abramović“, sa Cetinja. Za profesionalni doprinos u oblasti transfuziologije priznanja su dobili dr Miladinović Dušanka, transfuziolog, Zavod za transfuziju krvi OD Bijelo Polje i Jokić Siniša, med. tehničar, transfuzer, Zavod za transfuziju krvi OD Bijelo Polje. Za doprinos u oblasti vaspitno-motivacionog rada su nagrađeni Nikolić Miodrag, iz Nikšića; Raičević Žarko, iz Berana i Gutić Ramo, iz Plava.

IMG 1154

Na svečanosti je prisutne na početku pozdravio ministar zdravlja dr Kenan Hrapović, koji je istakao: „Mi, kao država i društvo, treba da obezbijedimo veću vidljivost i prisutnost u medijima pojedinaca i organizacija koje okupljaju dobrovoljne davaoce krvi i promovišemo njihovu humanost i rezultate. Takođe, treba da obezbijedimo i neke povlastice za one pojedince koji su višestruki davaoci krvi, osim nekih do sada postojećih. U tom smislu, molim vas da Ministarstvu zdravlja dostavite predloge za one mjere koje su u našoj nadležnosti i gdje vam je potrebna naša pomoć i saradnja u njihovoj realizaciji. Uvjeravam vas da ćete u nama imati i sagovornika i partnera“.

IMG 1144

Potpredsjednik Crvenog krsta Crne Gore dr Besim Kadić, čestitao je nagrađenima i naveo koliko napora Crveni krst Crne Gore, ulaže u razvoj dobrovoljnog davalaštva krvi: “Organizacija Crvenog krsta Crne Gore i sve naše opštinske organizacije, sa svojim volonterima i klubovima koji djeluju u sastavu i pod okriljem Crvenog krsta, nastoji da redovnom podrškom organizovanju akcija, funkcionisanju svih klubova DDK u Crnoj Gori, intenzivnim motivacionim radom  i zastupanjem interesa dobrovoljnih davalaca krvi, doprinosi razvoju i unaprjeđenju ukupne djelatnosti. U Crnoj Gori trenutno postoji 32 kluba, od čega je 17 organizovano pod okriljem naše organizacije. Crveni krst će i ubuduće nastaviti da podržava sve oblike organizovanja davalaca krvi i, u skladu sa svojim mogućnostima, pruži svu neophodnu pomoć u akcijama prikupljanja krvi“.

IMG 1137

Dobitnicima je na priznanjima čestitatala i direktorka Zavoda za transfuziju krvi dr Gordana Rašović. Ona je podsjetila na prošlogodišnje rezultate: „Tokom prethodne godine realizovano je 19.216 donacija, odnosno na kraju godine procenat davalaštva krvi bio je 3,1%. Sa ukupno 238 organizovanih akcija i oko 2.000 davalaca koji su dobrovoljno dali krv po prvi put, veoma smo zadovoljni postignutim rezultatima i dugujemo veliku zahvalnost svima koji su uvidjeli značaj pravovremenog obezbjeđivanja stabilnih zaliha ovog lijeka i tako pokazali izuzetan stepen brige prema zajednici“.

Govornici su poželjeli da dobrovoljni davaoci krvi budu primjer ostalima kako treba humano djelovati i pozvali sve da, ako to još nisu učinili, doniraju krv i pomognu u pružanju pomoći drugima i spašavanju života.