Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Obilježen Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Crveni krst Crne Gore je 14. juna, u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi, Svjetskom zdravstvenom organizacijom, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, obilježio Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi.

Ove godine, kampanjom pod sloganom „Dajte krv za one koje daruju život“, posebna pažnja se obratila na žene, majke, koje usljed teških komplikacija na porođaju i gubitka velikih količina krvi, gube život. U Crnoj Gori, zahvaljujući uvezanom sistemu transfuziologa i ginekologa, mali je broj ovakvih slučajeva, jer su obezbijeđene sigurne količine krvi i krvnih derivata za svaku porodilju i njenu bebu.

DDK dan foto 1

Crveni krst Crne Gore je, posredstvom svojih volontera i u saradnji sa stručnim osobljem Zavoda za transfuziju krvi, promovisao dobrovoljno davalaštvo krvi, ukazao građanima na potrebe za krvlju i informisao ih o tome gdje, kada i kako mogu dati krv. Volonteri Crvenog krsta i osoblje Zavoda motivisali su građane na dvije lokacije, i to tržnom centru Delta city i Rimskom trgu.

U tržnom centru Delta city, u obraćanju prisutnima gdin Mensud Grbović, pomoćnik ministra zdravlja, poželio je svim dobrovoljnim davaocima krvi, srećan njihov praznik, dok je gđica Mina Brajović, šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori podsjetila na preporuke SZO da se dostigne 4% dobrovoljnog davalaštva krvi i dodala da „ako uporedimo stanje i ostvarene rezultate u Crnoj Gori sa SZO preporukama, izvodi se jedan zaključak- čaša je do pola puna. Na pola puta smo kada je riječ o ostvarivanju ciljeva“. Generalna sekretarka Crvenog krsta gđa Jelena Dubak, ukazala je na činjenicu da i dalje treba raditi na informisanju građana, budućih davalaca krvi i da će se Crveni krst Crne Gore i dalje truditi da motiviše i informiše građane i okuplja dobrovoljne davaoce, a sve u cilju postizanja preporuke SZO. Pored toga, istakla je da će Crveni krst Crne Gore i dalje intenzivno raditi na motivaciji mladih ljudi, koji će tek postati višestruki davaoci krvi. Prim. dr Gordana Rašović, direktorica Zavoda za transfuziju krvi, podsjetila je sve prisutne na Karla Landštajnera, koji je prije tačno 114 godina, otkrićem krvnih grupa, postavio osnove liječenja transfuzijom krvi, a po čijem se datumu rođenja i obilježava Svjetski dan dobrovolnih davalaca krvi.

DDK dan foto 2

I opštinske organizacije Crvenog krsta su obilježile ovaj značajan datum, dok je u svim jedinicama Zavoda za transfuziju krvi bila organizovana akcija davanja krvi.