Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Obilježen Međunarodni dan volontera i podijeljene zahvalnice

Crveni krst Crne Gore je danas, 5. decembra, organizovao Konferenciju za medije povodom Međunarodnog dana volontera i Dana Crvenog krsta, kao i dodjelu zahvalnica pojedincima i organizacijama, koji su dali doprinos ispunjavanju humanitarne misije našoj organizaciji u prethodnom periodu.

 Dani Crvenog krsta se obilježavaju od 29. novembra do 6. decembra i u ovim danima opštinske organizacije Crvenog krsta širom Crne Gore su sporovele brojne aktivnosti, kako bi sugrađanima predstavile programe koje sprovode i pozvale ih da i oni daju doprinos pružanju podrške onima u stanju potrebe. Tako su volonteri držali predavanja za djecu u vrtićima, osnovce i srednjoškolce na temu Crvenog krsta i humanosti. Posjećivali su starija lica i družili se sa njima. Organizovali su druženja i sa pripadnicima romske populacije, tražiocima azila, u cilju zbližavanja zajednica. Oganizovali su pokazne vježbe u pružanju prve pomoći i djelovanja u nesrećama, kao i akcije davanja krvi. Obilježen je i Svjetski dan borbe protiv side. Raspisani su bili i literarni i likovni konkursi na temu humanosti i volonterizma; organizovane svečanosti i predstavljanje aktivnosti na gradskim trgovima. Volonteri su radili i za dnevnice, kako bi pomogli svojim sugrađanima.

U ovim danima smo vršili i podjelu pomoći za socijalno ugrožene građane, koju smo prikupljali tokom novembra u akciji „Solidarnost na djelu“, u kojoj su građani dali svoj doprinos doniranjem prehrambenih i higijenskih artikala tokom svojih redovnih kupovina u prodajnim objektima Volija, Idee, Lakovića, Domaće trgovine, Megaprometa. Humanitarne pakete je na ovaj način dobilo oko 2000 najugroženijih porodica širom Crne Gore.

U Danima Crvenog krsta je obilježen i Međunarodni dan volontera, 5. decembar. Upravo na ovaj dan Crveni krst Crne Gore je želio da predstavi značaj volonterizma za društveni i ekonomski napredak svakog društva.

Konferenciju za medije smo organizovali u saradnji sa Ministarstvom sporta, u okviru kojeg djeluje Direktorat za mlade, koji se bavi i promocijom volonterizma. Tako su se prisustnima obratili generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore Jelena Dubak i ministar sporta Nikola Janović.

Gopođa Dubak je napočetku svog obraćanja volonterima čestitala njihov dan i zahvalila im se na posvećenosti koju svakodnevno iskazuju u pružanju podrške različitim ciljnim grupama. Ona je podsjetila da su volonteri okosnica rada Crvenog krsta i da naša organizacija uspijeva da brine o velikom broju ljudi i postiže značajne rezultate upravo zahvaljujući njima. Samo neki od rezultata u 2017. godinu su: distribuirano blizu 125 tona pomoći u hrani i higijenskim artiklima, kao i značajne količine ćabadi, paketa za bebe, školskog pribora, namještaja za preko 3000 socijalno ugroženih porodica širom Crne Gore; 1000 djece i 1650 zaposlenih u radnim organizacijama prošlo obuku u pružanju prve pomoći; različitim vidovima podrške Crvenog krsta obuhvaćeno 3600 pripadnika romske populacije širom Crne Gore, kao i 250 tražilaca azila; aktivna briga o preko 700 starijih osoba; podržano 100 akcija dobrovoljnog davanja krvi, u kojima je učestvovalo 3000 davalaca krvi. Generalna sekretarka Crvenog krsta je podsjetila na značaj volontera za svako društvo. „Volonteri nisu amateri. Njihov rad nije plaćen ne zato što ne vrijedi, već zato što nema cijenu. Zato apelujem na sve činioce sistema da daju veću podršku unaprjeđenju volonterizma u Crnoj Gori. Volonterski rad mora da se više cijeni prilikom zapošljavanja i ostalih angažmana, kao što je to slučaj u razvijenijim zemljama svijeta“ – zaključila je Dubak.

DSCF0482

Ministarstvo sporta, putem svog Direktorata za mlade, kako je to i zacrtano u Strategiji za mlade, promoviše mlade kao proaktivne građane koji učestvuju u donošenju odluka i razvoju zajednice. U toj misiji  nezaobilazan je volonterizam, pomoću kojeg snaže mlade da učestvuju u volonterskim akcijama, da aktivno razmišljaju o volontiranju, da podstaknu i motivišu što veći broj vršnjaka, kako bi sa što većim osjećajem odgovornosti za svoju zajednicu, unaprijedili život u njoj i zajedno odgovorili potrebama drugih. Ministar Janović je u svom obraćanju podsjetio da nas volontiranje nas čini boljim ljudima, jer baš kao i sport i volonterizam  podstiče timski duh, brigu za druge, razvija svijest da samo zajedničkim zalaganjima i uz doprinos svih možemo postići rezultate. „Sa pozicije ministra sporta želim da čestitam Dan volontera i zahvalim svim našim građanjima dobre volje koji bez obzira na godine i profesije, pomažu drugima u nevolji, ali i da  pozovem sve one koji to još nijesu, da pronađu volontera u sebi“, poručio je Janović.

DSCF0509

Na konferenciji za medije su podijeljene i zahvalnice Crvenog krsta pojedincima i organizacijama, koji su nam u prethodnom periodu pomogli u ispunjavanju naših humanitarnih zadataka i misije, a oni su: Nikola Janović, ministar sporta; IDEA – Crna Gora; Metropolis Media; Američki ugao-Podgorica; Montenomaks Control & Logistics d.o.o; Vlatko Stijepović; UNICEF – Crna Gora; Delta city;Mall of Montenegro i Pošta Crne Gore.