Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Obilježen 14. jun – Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Akciji davanja krvi se odazvala 83 davaoca, a prikupljeno 49 jedinica krvi

Crveni krst Crne Gore je, u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi, danas, 14. juna, obilježio Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi i tim povodom organizovao akciju dobrovoljnog davanja krvi, koja je održana u tržnom centru Delta city.

U akciji dobrovoljnog davanja krvi su učestvovali predstavnici ministarstava, ambasada, UN agencija, sportskih klubova, nevladinih organizacija, kao i građani. Ukupno su se 83 davaoca krvi odazvala akciji, a prikupljeno je 49 jedinica krvi.

DDK 2017 slika prva

 Iako je rezultat same akcije dobar, ovim događajem se prvenstveno željelo uticati na podizanje svijesti građana o značaju dobrovoljnog davanja i skrenuti pažnja na kolektivnu i ličnu odgovornost koju svi imamo u obezbjeđivanju sigurnih količina krvi. Posebno je to značajno u ljetnjim mjesecima, kada je broj turista, ali i broj nesreća povećan, pa su samim tim i potrebe za krvlju veće.

Ovogodišnja kampanja Svjetske zdravstvene organizacije se fokusira na davanje krvi u slučaju nesreća i ima za cilj skretanje pažnje javnostima da se krv ne smije čekati, već treba biti suprotno- krv mora čekati pacijenta. Kako se u slučaju nesreća uvijek, kao pojedinci, pitamo kako možemo pomoći i šta možemo uraditi kako bismo pomogli unesrećenima, tako se nameće i odgovor, koji je ujedno slogan ovogodišnje kampanje “Daj krv. Daj sad. Daj često.”

Prisutnima se na događaju obratila sekretarka Ministarstva zdravlja gospođa Tijana Prelević, koja je naglasila da ličnim primjerom moramo pokazati humanost i solidarnost i dobrovoljnim davanjem krvi pomoći onima kojima je ova najdragocjenija tečnost lijek. „Podatak da se u Crnoj Gori u 2016. godini 21 422 građanina prijavilo da dobrovoljno da krv jeste ohrabrujući, ali je značajan broj onih koje tek treba da motivišemo da to učine. Prikupljeno je ukupno 17 433 jedinica krvi, čime je ostvaren nivo davalaštva od 2,81%, dok se evropski prosjek kreće između 4 i 5 posto, što su ujedno i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije“, podsjetila je gospođa Prelević.

DDK 2017 druga slika

Generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore, gospođa Jelena Dubak je poručila da je jedini način da se krv dobije i da je bude dovoljno za sve da makar jednom godišnje svaki čovjek, koji može da da krv, to i učini. Cilj organizacije Crvenog krsta u oblasti dobrovoljnog davalaštva jeste da ovakvim akcijama i akcijama motivacije i promocije dobrovoljnog davalaštva krvi učini da pacijent nikada ne čeka krv, već da krv čeka pacijenta. Gospođa Dubak je najavila i početak kampanje koju će Crveni krst Crne Gore u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Crne Gore i u partnerstvu sa RTCG-om, realizovati narednih godinu dana, sa ciljem da motiviše značajan broj građana da dobrovoljno daju krv. Promoter kampanje će biti ministar sporta, gospodin Nikola Janović, koji je učestvovao u današnjoj akciji i time pokazao posvećenost promociji dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori.

DDK 2017 slika treca

Direktorica Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore, prim. dr Gordana Rašović, je poručila dobrovoljnim davaocima krvi da postaju dio svjetske porodice davalaca krvi i da rame uz rame, svojim činom humanosti, ravnopravno stoje sa svima širom svjeta. Ona je podsjetila da obezbjeđivanjem dovoljnih količina sigurne krvi u svakom trenutku, pružamo podršku medicinskim stručnjacima u njihovoj borbi za spašavanje i očuvanje života, a podsjetila je i na ključne institucija i organizacije u našoj zemlji, odgovorne za sprovođenje politike obezbijeđenja dovoljnih količina sigurne krvi za sve građane Crne Gore. To su predstavnici Ministarstva zdravlja, krovne institucije zdravstvenog sistema, Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore, koji je sinonim za stručnu medicinsku pomoć i podršku, kao i Crvenog krsta, organizacije sa kojom Zavod zajedno intenzivno radi na popularizaciji ove humane aktivnosti.

DSC 0365

Na kraju su podijeljene zahvalnicima organizacijama i pojedincima, koji su dali značajan doprinos u afirmaciji i razvoju dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori, a to su: Neregelia d.o.o, Bild studio, Uniqa Osiguranje a.d, Entext d.o.o, Sava Montenegro a.d, Lovćen osiguranje a.d, Crnogorska komercijalna banka a.d, Telenor d.o.o, Crnogorski telekom a.d, M:tel d.o.o, Radio- televizija Crne Gore, Savez studenata Biotehničkog fakulteta, Ekonomska škola „Mirko Vešović“ Podgorica, Opštinska organizacija Crvenog krsta Nikšić, FK Breznica, Delta city, Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, Kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori, Radulović Miladin, Vukićević Dojčilo, Nada Dožić, Andrić Nenad, Balaban Zoran, Petranić Radovan, Kasom Pavle, Obradović Velizar, Zorica Kovačević, Vujadin Bobičić, Milica Pejanović Đurišić, pukovnik Ramiz Pejčinović, Slobodan Starčević, Andre Lis, Romain Boitard.