Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Obilježen 14. jun, Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Akciji davanja krvi se odazvao 81 davalac, a prikupljeno je 77  jedinica krvi

Crveni krst Crne Gore je, u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi, danas, 14. juna, obilježio Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi i tim povodom organizovao akciju dobrovoljnog davanja krvi, koja je održana u tržnom centru Delta city.

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, 14. jun, je dan kada je rođen Karl Landštajner, biolog koji je otkrio krvne grupe. Ovaj značajni datum, koji se već 14 godina zaredom obilježava u svim zemljama, ima za cilj da podsjeti, podstakne i motiviše sve sadašnje i buduće dobrovoljne davaoce krvi, da je potreban upravo njihov lični doprinos kako bi se obezbijedile sigurne i dovoljne zalihe krvi, onima kojima je to neophodno.

DSC 0252

Akciji davanja krvi su se danas odazvali predstavnici državne uprave, ambasada, Glavnog grada, istaknuti sportisti, pripadnici Vojske, Policije, nevladinih organizacija, građani. Ukupno se 81 davalac krvi odazvao akciji, a prikupljeno je 77 jedinica krvi. 

Ovaj događaj je organizovan u okviru kampanje „Pruži ruku za život. Daruj krv“, koju u prethodnih skoro godinu dana sprovode Crveni krst Crne Gore i Zavod za transfuziju krvi, uz podršku Radio-televizije Crne Gore. Kampanja ima za cilj promociju značaja dobrovoljnog davanja krvi i povećanje broja davalaca, a njen glavni promoter je ministar sporta Nikola Janović.

DSC 0170

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi je obilježen uz aktivno učešća i veliki doprinos zaposlenih u Zavodu za transfuziju krvi, koji su zaduženi za obezbjeđenje sigurnih i dovoljnih količina zdrave krvi. U ime ove institucije prisutne je pozdravila doktorka Gordana Rašović, direktorka. Ona je tom prilikom podsjetila na značajne rezultate ostvarene u ovoj oblasti u prošloj godini, kada je procenat ukupnog davalaštva krvi iznosio 2,9%, uz 48% učešća dobrovoljnih nenamjenskih davalaca krvi. Kad taj procenat uporedimo sa procentom od prije par godina od svega 2,1% ukupnog broja davalaca, od čega samo 17% dobrovoljnih, onda se vidi da idemo uzlaznom putanjom i da naš cilj nije nedostižan. Taj cilj je procenat od oko 4% populacije u kojoj će svi davaoci biti dobrovoljni nenamjenski. „Zahvaljujem se svim našim vjernim saradnicima, redovnim, višestrukim davaocima krvi širom Crne Gore i čestitam im Praznik, koji se danas u svijetu obilježava pod sloganom Svjetske zdravstvene organizacije „Budi tu i za nekog drugog, Daruj krv. Podijeli Život“, koji dovoljno govori sam za sebe“, poručila je na kraju Rašović.

DSC 0223

U ime Crvenog krsta Crne Gore, koji u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi radi na promociji, motivaciji i edukaciji dobrovoljnih davalaca krvi i ulaže velike napore da se broj i struktura davalaca promijeni, prisutnima se obratila gospođa Jelena Dubak, generalna sekretarka. Ona je pozvala sve, a posebno apelovala na mlade i žene, da postanemo svjesni da je svako od nas između 18 i 65 godina starosti potencijalni davalac, da to shvatimo kao svoju dužnost, da jednom u godini odaberemo dan kada ćemo pola sata od ukupno 365 dana pružiti ruku za život. „Uvijek ponavljamo istu rečenicu – krv nema alternativu, to je lijek koji nema zamjenu i ne može ga proizvesti nijedna fabrika, osim čovjek. Od čovjeka čovjeku. Neprocjenjive je vrijednosti, a tako malo dobre volje svih nas je potrebno da pacijent nikada ne čeka krv, već da krv čeka pacijenta. Kao što znamo da se u našoj krvi nalaze bijela i crvena krvna zrnca, plazma, trombociti…, tako sam sam sigurna da je i davanje u našoj krvi“, naglasila je Dubak. Ona je pozvala sve da pruže ruku za život i daruju krv.