Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći

Crveni krst Crne Gore obilježava Svjetski dan prve pomoći u subotu, 13. septembra. Ovogodišnja tema je  “Budi heroj. Spasi živote. Prva pomoć je za sve, svuda.” Koristeći ovaj dan, željeli bismo da podsjetimo na značaj prve pomoći u spasavanju života. 

Prva pomoć je humanitarna aktivnost koja treba da bude dostupna svima. Ove godine, povodom Svjetskog dana prve pomoći, posebno bismo htjeli da skrenemo pažnju na sljedeće:

  • Prva pomoć spasava živote;
  • Nesreća može zadesiti svakoga, na svakom mjestu. U nesrećama, oko 90 % ljudskih života je spašeno od strane lokalnog stanovništva. Obučenost u prvoj pomoći smanjuje procenat ugroženosti od povreda i pomaže osnaživanju lokalnih zajednica i boljoj pripremi stanovništva za adekvatno djelovanje u slučaju nesreća;
  • Svakih 5 sekundi neko u svijetu umre od posljedica povrjeđivanja. Više obučenih ljudi, spremnih da koriste prvu pomoć, znači da smo u stanju da preventivno djelujemo i smanjimo broj smrtnih slučajeva do kojih dolazi usljed posljedica od povrjeđivanja;
  • Edukacije u prvoj pomoći treba da se organizuju u osnovnim i srednjim školama, fakultetima i radnim organizacijama;
  • Poželjno je da jedna osoba po domaćinstvu bude edukovana da pruži prvu pomoć kada je to potrebno;
  • Širom svijeta je više od 14 miliona ljudi obučeno za pružanje prve pomoći.

Crveni krst Crne Gore će obilježiti ovaj značajan datum različitim vrstama aktivnosti, koje će organizovati opštinske organizacija Crvenog krsta širom Crne Gore, kao što su: predavanja, treninzi prve pomoći za sve zainteresovane subjekte, kampanja za popularizaciju prve pomoći, pokazne vježbe i simulacije, obuke za osjetljive ciljne grupe i slično.

baner866x247-page-001

Crveni krst Crne Gore kontinuirano radi tokom cijele godine na obučavanju stanovništva u pružanju osnova prve pomoći. Kroz predavanja u osnovnim i srednjim školama, fakultetima, radnim organizacijama, organizovanjem lokalnih takmičenja, državnog takmičenja, pokaznih vježbi, tokom prethodne godine je obuke uspješno savladalo više od 1800 osoba. Cilj je da se svake godine taj broj povećava i na taj način da se smanji broj žrtava koje nastaju usljed neadekvatne i neblagovremeno pružene prve pomoći.