Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Obilježavanje Svjetskog dana/nedjelje Crvenog krsta

Crveni krst Crne Gore ovih dana obilježava svoje značajne datume – 8. maj, Svjetski dan Crvenog krsta i Nedjelju Crvenog krsta, koja traje od 8 – 15. maja.

 

 

Tema ovogodišnje proslave, koja je definisana na nivou Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca je „Mladi u pokretu“, čime se želi naglasiti značaj mladih volontera za sprovođenje humanitarne misije Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.

 

Crveni krst Crne Gore je ovogodišnje obilježavanje Nedjelje Crvenog krsta povezao sa kampanjom koja se sprovodi u okviru projekta „Unaprjeđenje volonterizma u Crvenom krstu Crne Gore“, čiji je slogan: „Budi zvijezda na svoj način. Pomagati je uvijek u modi. Pronađi volontera u sebi“.

 

Naša organizacija će iskoristiti ovu važnu priliku kako bi istakla važnost volontera u pružanju pomoći ugroženim kategorijama stanovništva, djelovanju na saniranju posljedica nesreća, promociji humanih vrijednosti, kreiranju boljeg i kvalitetnijeg društva.

Opštinske organizacije Crvenog krsta će od 8-15. maja sprovesti neke od sljedećih aktivnosti:

  • Predavanja, tribine, radionice na temu difuzije i međunarodnog humanitarnog prava, tokom kojih će biti prikazani principi i programi koje sprovodi organizacija Crvenog krsta,
  • Pokazne vježbe u prvoj pomoći,
  • Simulacije vezane za program djelovanja u nesrećama,
  • Promocija dobrovoljnog davanja krvi i konkretne akcije davanja,
  • Posjete starim licima i ostalim ugroženim kategorijama stanovništva,
  • Radionice i tribine na temu prevencije HIV/AIDS-a, bolesti zavisnosti,…,
  • Radionice i predavanja na temu Anti – trafiking aktivnosti;
  • Akcije sakupljanja humanitarne pomoći,
  • Aktivnosti zabavno – rekreativnog karaktera, koje mogu na kreativan način doprinijeti promociji humanih vrijednosti i podsticanju solidarnosti.

Na Dan Crvenog krsta, 8. maja, Crveni krst Crne Gore će organizovati konferenciju za štampu, na kojoj će biti najavljene aktivnosti koje će biti sprovedene od 8 – 15. maja. Tom prilikom će biti uručene zahvalnice pojedincima i organizacijama koji su na različite načine pomogli djelovanje Crvenog krsta tokom perioda vremenskih nepogoda. Zahvalnice će dobiti:Ambasada SAD-a u Crnoj Gori, Ambasada UAE-a u Crnoj Gori, Domen DOO, Odbojkaški savez Crne Gore, Poreska uprava, Crnogorski elektroprenosni sistem AD, Institut sertifikovanih računovođa Crne Gore, DOO Crnogorski operator tržišta električne energije, Telekom Crne Gore, Kompanija M-tel, LDS Charities, USAID Montenegro, Pekara Aleksandrija, Banka hrane, Kompanija Voli, Hotel Maestral, Montecco Inc, Golijan, Mall of Montenegro, Mercator Crna Gora, Phototrekking, Maxi market, UNHCR, Podravka d.o.o, Una DOO, Ministarstvo finansija Vlade Crne Gore, Korisnici društvene mreže Twitter u Crnoj Gori, kao i predstavnici medija u Crnoj Gori.


Crveni krst Crne Gore je obezbijedio i bebi paketiće za sve bebe koje će biti rođene od 8-15. maja, kao i humanitarnu pomoć za socijalno ugroženo stanovništvo, čiju će podjelu vršiti opštinske organizacije Crvenog krsta.

 

I ostali dani u Nedjelji Crvenog krsta će biti obilježena radno, praktičnim predstavljanjem aktivnosti koje sprovodimo. Tradicionalno će biti organizovano i uručivanje priznanja najboljima u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi, povodom 11. maja – Dana doborovoljnih davalaca krvi.