Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Obilježavanje Svjetskog dana/Nedjelje Crvenog krsta – „Svuda za svakoga“

Crveni krst Crne Gore 8. maja obilježava Svjetski dan Crvenog krsta. Toga dana počinje i Nedjelja Crvenog krsta, koja traje do 15. maja, a tokom koje će opštinske organizacije Crvenog krsta širom Crne Gore organizovati brojne događaje.

Svjetski dan Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca se održava na dan rođenja osnivača Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, Anri Dinana. Tema ovogodišnje proslave je “Svuda za svakoga“,  a pod-tema „Da li ste znali?“ jer na ovaj način želimo da promijenimo tradicionalni pogled na Međunarodni pokret Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.

Flajer prva strana - poster

 Milioni zaposlenih i volontera Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca širom svijeta obuhvate više od 160 miliona ljudi svake godine raznolikim i inovativnim spektrom usluga. U Crnoj Gori, mi obuhvatimo godišnje preko 15000 ljudi, gradeći jače zajednice kroz širenje znanja o Crvenom krstu i promociju humanih vrijednosti, zdravstvene i socijalne djelatnosti, djelovanje u nesrećama, rad sa podmlatkom i omladinom, službu traženja, međunarodnu saradnju. Neki od naših najvažnijih programa su: prva pomoć, dobrovoljno davalaštvo krvi, prevencija bolesti, briga o starijima, podrška RE (Romi, Egipćani) populaciji, prevencija trgovine ljudima, humanitarna i psiho-socijalna podrška ranjivim kategorijama stanovnika (socijalno ugrožene porodice, izbjeglice, azilanti, beskućnici), spasilaštvo na vodi i uređenim ski stazama i drugi.

U okviru Nedjelje Crvenog krsta će širom Crne Gore biti realizovane raznolike aktivnosti, kako bi se građanima približila naša humanitarna misija i oni bili pozvani da se uključe u njeno ispunjavanje. U toku je održavanje Akcije solidarnost na djelu – prikupljanje pomoći u hrani i higijenskim artiklima za socijalno ugrožene porodice u prodajnim objektima Voli, Laković, Idea i Domaća trgovina. Dodjela priznanja Ministarstva zdravlja najboljima u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi u prethodnoj godini, povodom Dana dobrovoljnih davalaca krvi (11. maja), će biti održana 12. maja. Tokom Nedjelje Crvenog krsta – širom Crne Gore će biti organizovana predavanja i radionice o Crvenom krstu, principima, istorijatu, volonterizmu…; akcije dobrovoljnog davanja krvi; takmičenja u pružanju prve pomoći; posjete starijima; druženja volontera…

Crveni krst Crne Gore će Svjetski dan Crvenog krsta obilježiti organizovanjem prezentacije na temu „Imamo svijet volonterizma za tebe“, koja će biti održana u ponedjeljak, 8. maja, u 16 sati, na Sajmu knjiga i obrazovanja (Delta city, garažni dio). Naši volonteri će kroz konkretne primjere njihovog djelovanja predstaviti načine i važnost volontiranja, u raznim programimam koje naša organizacija sprovodi.