Претрага
Close this search box.
Obilježavanje Svjetskog dana i nedjelje Crvenog krsta

#Aplaudirajmo volonterima i zaposlenima Crvenog krsta

Crveni krst Crne Gore 8. maja obilježava Svjetski dan Crvenog krsta. Toga dana počinje i Nedjelja Crvenog krsta, koja traje do 15. maja.

 Situacija sa kojom se suočava cijeli svijet je specifična. Zato su i tema i način obilježavanja Dana i Nedjelje Crvenog krsta prilagođeni trenutnim okolnostima. Nacionalna društva Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca širom svijeta su od početka pandemije korona virusa veoma aktivna u odgovoru na humanitarne i druge potrebe stanovništva. Zato je 8. maj prilika da se Međunarodni pokret Crvenog krsta i Crvenog krsta ujedini i pokaže podršku volonterima, kojih je širom svijeta oko 14 miliona, u 192 nacionalna društva. Na Dan Crvenog krsta želimo da zahvalimo onima koji su na prvoj liniji odgovora i dodatno motivišemo one koji se nalaze u žarištu pandemije. U skladu sa ovogodišnjom temom Svjetskog dana i nedjelje Crvenog krsta, pozivamo sve – #Aplaudirajmo u znak solidarnosti sa volonterima i zaposlenima u Crvenom krstu i Crvenom polumjesecu, koji su aktivni u odgovoru na situaciju sa COVID-19.

Copy of FB Cover image

Svjetski dan Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca se održava na dan rođenja osnivača Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, Anri Dinana. Pokret je nastao iz potrebe da se pomogne ljudima pogođenim ratnim sukobima, a tokom svog postojanja dužeg od 150 godina, suočavao se sa brojnim humanitarnim situacijama i izazovima, a korona virus je svakako jedan od njih.

Copy of EN  Thanks volunteers

I Crveni krst Crne Gore od početka epidemije korona virusa pruža različite vidove pomoći i podrške ugroženom stanovništvu širom Crne Gore, putem opštinskih organizacija Crvenog krsta. Tako su ukupno do sada pomognute 28744 porodice. Podijeljeno je 40748 paketa pomoći (paketi sa hranom, paketi sa higijenom, paketi za bebe), a obavljene nabavke za 2891 osobu, dok je psiho-socijalno podršku dobilo njih 3096. U aktivnosti je uključeno 450 volontera, 100 zaposlenih i 130 geronto-domaćica.

Copy of EN  Keep clapping

„Mi smo ponosni na naše volonteri i zahvalni im na angažovanju i trudu koji ulažu da bi pomogli najugroženijima. Posebno smo ponosni u ovoj situaciji, koja je za sve drugačija i koja predstavlja izazov za djelovanje. Naši volonteri su svakodnevno prisutni na terenu, djeluju u raznim vremenskim uslovima i često prelaze nepristupačne terene kako bi došli do korisnika kojima je pomoć potrebna. Oni nose veliku snagu humanosti i osnova su ukupnog djelovanja Crvenog krsta Crne Gore, i u redovnim i u vanrednim okolnostima. Zato pozivam cijelo društvo – #Aplaudirajmo volonterima i zaposlenima u Crvenom krstu, i u Crnoj Gori, i širom svijeta, jer su oni svuda za svakoga, posebno kad je to najpotrebnija. Koristim priliku i da im čestitam njihov dan, uz želju da njihovim primjerom budu vođeni i drugi, kako bi naše društvo bilo bolje i humanije“, saopštila je generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore Jelena Dubak.

Crveni krst Crne Gore je, tradicionalno, za sve bebe rođene u Nedjelji Crvenog krsta, od 8. do 15. maja obezbijedio simbolične poklone u vidu paketa, koji sadrže osnovne artikle potrebne za bebe.