Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Obilježavanje Svjetskog dana dobrovoljnog davalaštva krvi

Crveni krst Crne Gore, tradicionalno, brojnim promotivnim aktivnostima i akcijama dobrovoljnog davanja krvi, obilježava Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi- 14. jun. 

Cilj ovogodišnje globalne kampanje jeste podizanje svijesti građana o važnosti obezbjeđivanja sigurnih količina krvi i krvnih komponenti, kao i važnosti povećanja dobrovoljnog, nenamjenskog davalaštva krvi. Pored navedenog, cilj je da se pozovu svi relevantni subjekti, privredni i društveni, na društvenu odgovornost i time obezbijede sigurne količine zdrave krvi, naročito o doba pandemije. Tokom protekle i ove godine, usljed pojave Covid-19 virusa, došlo je do smanjenja broja dobrovoljnih davalaca krvi, na čijem povećanju moramo intenzivnije raditi u predstojećem periodu. 

Ovodišnji globalni slogan je “Daruj krv da život teče dalje”. Poseban fokus ovogodišnje kampanje je na mladim ljudima i njihovoj ulozi u obezbjeđivanju dovoljnih količina krvi. U mnogim zemljama, upravo su mladi inicirali aktivnosti obezbjeđivanja krvi, kroz dobrovoljno, nenamjensko davalaštvo krvi. 

Imajući u vidu činjenicu da se mladi ljudi u Crnoj Gori u nedovoljnoj mjeri uključuju kao dobrovoljni davaoci krvi, a u cilju da upravo njih informišemo o tome kada, gdje i na koji način mogu dati krv, Crveni krst Crne Gore, u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Crne Gore, 14. juna kreće sa promotivnom kampanjom „#DDK (dobrovoljno davalaštvo krvi) izazov“. 

Za početak, u kampanju “#DDK izazov” su se uključili košarkaši Budućnosti, na čelu sa Nikolom Ivanovićem, influenserka Sandra Mitrović i rukometašica Jovanka Radičević. Cilj kampanje je da ove ličnosti koje su svojim primjerom pokazale značaj direktnog, individualnog uključivanja u dobrovoljno davalaštvo krvi, sa sebe prebace izazov na drugu poznatu ili njima blisku osobu koja će isto tako dovesti svoju ekipu ljudi, prijatelje, suigrače ili nekog drugog, dati krv i potom izazvati sljedeću ličnost na ddk izazov. Na taj način će se osigurati kontinuirano informisanje javnosti i skrenuti pažnja na problematiku dobrovoljnog davalaštva krvi, a ujedno i dijelom obezbijediti dovoljne količine zdrave krvi. 

Promotivna kampanja će biti emitovana na društvenim mrežama Crvenog krsta, Zavoda za transfuziju krvi, ličnosti koje su se uključile, njihovih klubova i na portalima. Mladi se upravo najviše informišu putem društvenih mreža, pa im plasiranjem informativnog sadržaja, želimo skrenuti pažnju na dobrovoljno davanje krvi.

Podsjećamo da u Crnoj Gori procenat dobrovoljnog davalaštva krvi iznosi 2,8%, a preporuke Svjetske zdravstvene organizacije su da u našoj zemlji bude bar 4% davalaca krvi da bismo imali sigurne količine krvi.