Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Obilježavanje Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi

Crveni krst Crne Gore će, u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi, obilježiti 14. jun – Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi promotivnim aktivnostima i akcijama dobrovoljnog davanja krvi. Centralni događaj je svečana dodjela zahvalnica, koje će sjutra, 14. juna, biti uručene klubovima dobrovoljnih davalaca krvi, u Zavodu za transfuziju krvi sa početkom u 11 sati.


Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana davalaca krvi je „Krv nas povezuje“ i fokusira se na zahvalnost dobrovoljnim davaocima  krvi, naglašavajući dimenziju “podjele” i „veze“ između davalaca krvi i pacijenata. Pored toga, ovogodišnji slogan Svjetske zdravstvene organizacije glasi i “Podijeli život, daruj krv”, kako bi se skrenula pažnja na ulogu dobrovoljnog davanja krvi u podsticanju ljudi da brinu jedni o drugima, kao i promocija jedinstva u zajednici.

Imajući u vidu da je cilj obilježavanja ovog datuma promocija dobrovoljnog davalaštva krvi, informisanje građana, kao i motivisanje istih da sopstvenim primjerom doprinesu razvoju ove djelatnosti, obavještavamo Vas da će Crveni krst Crne Gore, toga dana, u većini opština, organizovati volontere koji će građanima dijeliti poruke, flajere i informisati ih o tome kada, kako i gdje mogu dobrovoljno dati krv. Naši volonteri će osmisliti ključne poruke koje će imati za cilj da podstaknu trenutne, ali i buduće dobrovoljne davaoce krvi.