Претрага
Close this search box.
Obilježavanje svjetskog dana borbe protiv utapanja – 25. jul

Ove godine se prvi put širom svijeta obilježava Svjetski dan prevencije utapanja- 25. jul, pod sloganom “Svako može da se utopi, ali niko ne treba.”

Ujedinjene nacije su proglasile ovaj datum za Svjetski dan prevencije utapanja i donijele Rezoluciju kako bi skrenule pažnju na važnost prevencije utapanja i istakle potrebu za dodatnim aktivnostima i resursima 

Rezoluciju možete preuzeti odavde.

Tim povodom Ujedinjene nacije izrazile su duboku zabrinutost zbog činjenice da je utapanje bilo uzrok smrti kod 2,5 miliona osoba tokom protekle decenije. Svjetska zdravstvena organizacija ističe da je 235,600 ljudi umrlo od posljedica utapanja tokom 2019. godine I da je utapanje jedno od deset glavnih uzroka smrti djece i omladine između 1-24 godine. Preko 90% smrtnih ishoda izazvanih utapanjem se dešavaju u rijekama, jezerima i bazenima.

Svi akteri su pozvani da obilježe Svjetski dan prevencije utapanja – Vlada, agencije UN, organizacije civilnog društva, privatni sektor i pojedinci – ističući potrebu za hitnim, koordiniranim i multisektorskim akcijama koje se baziraju na provjerenim mjerama kao što su:

• postavljanje barijera koje kontrolišu pristup vodi,

• obezbjeđivanje mjesta za djecu koja su udaljena od vode,

• učenje plivanja, bezbjednost vode i vještine bezbjednog spasavanja,

• obuka prolaznika u bezbjednom spasavanju i reanimaciji,

• postavljanje i primjena bezbjednih propisa o plovidbi,

• poboljšanje upravljanja rizikom od poplava.

Međunarodna federacija za spasavanje na vodi (ILS) snažno pozdravlja usvajanje Rezolucije u kojoj se poziva Svjetska zdravstvena organizacija da pomogne državama članicama u aktivnostima prevencije utapanja i koordinacije aktivnosti sa UN sistemom.

Crveni krst Crne Gore kao članica ILS-e, takođe u potpunosti podržava donošenje Rezolucije, a svojim aktivnostima daje doprinos prevenciji utapanja.

Tako smo ove godine, kao jedina organizacija za obuku spasilaca na vodi, kroz 4 obuke i 16 provjera za ovjeru licenci za spasioce na vodi, za rad na uređenim kupalištima pripremili 571 spasioca.

U cilju prevencije utapanja, apelujemo na sve kupače da poštuju propise i poštuju mjere koje su zadate istaknutim zastavicama na uređenim kupalištima.