Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Obilježavanje Nedjelje Crvenog krsta na Trgu Republike

Centralna proslava Nedjelje Crvenog krsta će biti održana u Podgorici – na Trgu Republike, u srijedu, 13. maja od 10h do 20h.

Volonteri Crvenog krsta će u sedam šatora predstaviti sedam ključnih aktivnosti, a ujedno i sedam naših fundamentalnih principa. Svi posjetioci “kampa Crvenog krsta” će moći toga dana da dobiju osnovne informacije o Crvenom krstu, kod nas i u svijetu; volonterizmu i načinima volontiranja u Crvenom krstu; o dobrovoljnom davanju krvi; kako brinuti o starijim osobama; kako djelovati u nesrećama; kako pružiti prvu pomoć; koje aktivnosti sprovodimo sa romskom populacijom i sve to na interaktivan način. Tako će posjetioci imati priliku da se takmiče u nekim oblastima (postavljanju šatora, pružanju prve pomoći, znanju o Crvenom krstu) i dobiju vrijedne nagrade. Za najstarije građane će volonteri uključeni u program Briga o starima organizovati mjerenje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi. U okviru “kampa Crvenog krsta” će biti organizovana akcija davanja krvi, od 10h do 13h. Ovim putem pozivamo sve građane koji imaju od 18 do 65 godina i koji su u mogućnosti da se odazovu našem pozivu i učestvuju u akciji davanja krvi. Akciji krvi su se već odazvali predstavnici nekih ambasada, ministarstava i međunarodnih organizacija.

Izjave za medije će, povodom Svjetskog dana Crvenog krsta, na Trgu Republike u 12 sati, dati Predsjednica i volonteri Crvenog krsta, nakon čega će biti organizovan obilazak kampa.

Ova godina je za nas posebno važna, jer obilježavamo 140 godina postojanja i djelovanja organizacije Crvenog krsta u Crnoj Gori, kao i 50 godina od postojanja naših fundamentalnih principa.