Претрага
Close this search box.
Obilježavanje Međunarodnog dana starih osoba, 1. oktobra

Crveni krst Crne Gore će i ove godine obilježiti 1. oktobar, Međunarodni dan starih osoba.

 

U prostorijama Crvenog krsta Crne Gore će u petak, 30. septembra o.g, sa početkom u 13 sati biti održana Konferencija za medije povodom potpisivanju Sporazuma o formiranju mreže organizacija civilnog društva za brigu o starima.

 

Sporazum će potpisati devet organizacija koje se bave pitanjima starijih: Crveni krst  Crne Gore, Gerontološko društvo Crne Gore, Savez udruženja penzionera Crne Gore, Caritas barske nadbiskupije, Caritas Luksemburg – kancelarija u Beranama,  Kolo srpskih sestara, Viva Vita, Humanitarac, Povjerenje. Ovaj spisak nije konačan, namjera mreže je da članstvo proširi prihvatajući nove partnere i zainteresovane organizacije.

 

Imajući svijest o težini problema koji pogađaju starije ljude, mreža će se zalagati za unaprjeđenje ukupne društvene brige o njima. Cilj je lobiranje za prava starijih kod relevantnih institucija, vlasti  medija, zajedničko rješavanje identifikovanih problema kroz koordinisane akcije, programe, zajedničke projekte, ali i promocija aktivnog učesća starih u rješavanju njihovih ključnih problema.

 

Na Konferencija za medije će govoriti: Dr Suad Numanović, ministar rada i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore; Jelena Dubak , generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore i Jasmina Vojnović, Gerontološko društvo Crne Gore.

 

Iako  Crveni krst Crne Gore vodi kontinuiranu brigu o starim osobama, ovakvi datumi služe kao mogućnost da se skrene pažnja javnosti na njihove potrebe i probleme, ali i na načine na koje se svi mogu uključivati u odgovor na iste. U tom smislu će naši volonteri u 14 lokalnih organizacija Crvenog krsta dijeliti promotivni materijal sugrađanima o aktivnostima Crvenog krsta na polju brige o starim licima.

 

Za korisnike je obezbijeđena simbolična materijalnu pomoć, jer se većina njih nalazi u lošoj socijalnoj situaciji. Svi korisnici programa Brige o starima, njih oko 700, će dobiti pakete, koji će sadržati prehrambene namirnice i higijenske artikle.