Obilježavanje Dana Crvenog krsta Crne Gore

Organizacija Crvenog krsta Crne Gore obilježava 29. novembar kao Dan Crvenog krsta Crne Gore, kada se navršava 138 godine od osnivanja ove  humanitarne organizacije u Crnoj Gori i prve organizacije Crvenog krsta na Balkanu. Istog dana počinje i sprovođenje manifestacije  „Dani Crvenog krsta“, koja traje do 6. decembra i tokom koje Crveni krst, na svim nivoima organizovanja, nastoji da intenzivira svoje humanitarne aktivnosti i što potpunije promoviše principe svoga rada i ukupnu humanitarnu misiju.U nedjelji između 29. novembra i 6. decembra, organizuje se i  informativno – edukativna kampanja povodom 1. decembra, Dana borbe protiv HIV-a; akcije dobrovoljnog davanja krvi; pokazne vježbe prve pomoći; obilježavanje Dana volontera, 5. decembra, a posebna pažnja posvetiće se aktivnostima na širenju osnovnih znanja o međunarodnom humanitarnom pravu i principima na kojima djeluje Pokret Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca kod nas i u svijetu.

Volonteri Crvenog krsta će svoje djelovanje predstaviti i u Delta city-u u utorak, 3. decembra, od 17h.

Sve bebe rođene na Dan Crvenog krsta Crne Gore, 29. novembra, će dobiti simboličan poklon, a u Danima Crvenog krsta će biti distribuirana pomoć prikupljena u sabirnoj akciji, za socijalno ugrožene porodice u Crnoj Gori.

Dani Crvenog krsta će biti zaokruženi konferencijom za medije koja će biti organizovana 6. decembra, a na kojoj će biti predstavljene aktivnosti sprovedene u Danima Crvenog krsta, kao i rezultati akcije „Solidarnost na djelu“ i način distribucije prikupljene pomoći. Ovo će biti prilika i da se uruče zahvalnice donatorima, koji su Crvenom krstu pružili podršku tokom prikupljanja humanitarne pomoći i sprovođenju ostalih humanitarnih aktivnosti. Na konferenciji će biti predstavljen i Izvještaj o humanitarnim posljedicama ekonomske krize u Evropi, koji je kreirala Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.