Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Obilježavanje Dana Crvenog krsta Crne Gore

Organizacija Crvenog krsta Crne Gore obilježava 29. novembar kao Dan Crvenog krsta Crne Gore, kada se navršava 138 godine od osnivanja ove  humanitarne organizacije u Crnoj Gori i prve organizacije Crvenog krsta na Balkanu. Istog dana počinje i sprovođenje manifestacije  „Dani Crvenog krsta“, koja traje do 6. decembra i tokom koje Crveni krst, na svim nivoima organizovanja, nastoji da intenzivira svoje humanitarne aktivnosti i što potpunije promoviše principe svoga rada i ukupnu humanitarnu misiju.U nedjelji između 29. novembra i 6. decembra, organizuje se i  informativno – edukativna kampanja povodom 1. decembra, Dana borbe protiv HIV-a; akcije dobrovoljnog davanja krvi; pokazne vježbe prve pomoći; obilježavanje Dana volontera, 5. decembra, a posebna pažnja posvetiće se aktivnostima na širenju osnovnih znanja o međunarodnom humanitarnom pravu i principima na kojima djeluje Pokret Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca kod nas i u svijetu.

Volonteri Crvenog krsta će svoje djelovanje predstaviti i u Delta city-u u utorak, 3. decembra, od 17h.

Sve bebe rođene na Dan Crvenog krsta Crne Gore, 29. novembra, će dobiti simboličan poklon, a u Danima Crvenog krsta će biti distribuirana pomoć prikupljena u sabirnoj akciji, za socijalno ugrožene porodice u Crnoj Gori.

Dani Crvenog krsta će biti zaokruženi konferencijom za medije koja će biti organizovana 6. decembra, a na kojoj će biti predstavljene aktivnosti sprovedene u Danima Crvenog krsta, kao i rezultati akcije „Solidarnost na djelu“ i način distribucije prikupljene pomoći. Ovo će biti prilika i da se uruče zahvalnice donatorima, koji su Crvenom krstu pružili podršku tokom prikupljanja humanitarne pomoći i sprovođenju ostalih humanitarnih aktivnosti. Na konferenciji će biti predstavljen i Izvještaj o humanitarnim posljedicama ekonomske krize u Evropi, koji je kreirala Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.