Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Obilježavanje 7. aprila, Svjetskog dana zdravlja

Povodom obilježavanja Dana zdravlja, 7. aprila, a u okviru projekta Zdravo starenje, Crveni krst Crne Gore ovih dana organizuje radionice za osnovce iz 6 opština.

Tokom jednodnevnih radionica djeca imaju priliku da nauče nešto više o: zdravoj ishrani, fizičkoj aktivnosti i učenju tokom cijelog života. Radionice su organizovane tako da se djeci daju konkretni savjeti: koliko dnevno treba biti fizički aktivan i koje su to vježbe koje mogu raditi, koliko porcija voća i povrća dnevno treba jesti i šta može pomoći da se unaprijede kognitivne sposobnosti. Cilj radionica je da djeca od najmlađeg uzrasta znaju koji su izbori pogrešni i kako oni mogu uticati na život i zdravlje u poznim godinama (posljedice fizičke neaktivnosti, alkohola, pušenja, nezdrave ishrane). Pored navedenog djeci se predstavljaju zdravstveni programi Crvenog krsta – prva pomoć, dobrovoljno davalaštvo krvi i prevencija bolesti.

 U 6 opština radionice će se organizovati za oko 150 učenika seoskih škola, a tom prilikom će im se uručiti i simbolični pokloni. Prva u nizu radionica održana je 4. aprila za učenike OŠ „Boro Vukmirović“ iz Rijeke Crnojevića. Ostalih 5 radionica će se realizovati u Mojkovcu, Baru, Plavu, Nikšiću i Pljevljima.

Zdravo starenje Rijeka Crnojevica

Pored navedenih aktivnosti, Crveni krst Crne Gore će Dan zdravlja obilježiti i učešćem na Sajmu zdravlja, koji će biti održan 8. i 9. aprila u Delta city-u. Volonteri Crvenog krsta će tom prilikom predstaviti prvu pomoć i dobrovoljno davalaštva krvi, kao naše ključne zdravstvene programe, a zainteresovanim posjetiocima će biti mjeren nivo šećera u krvi i krvni pritisak.