Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Obilježavanje 29. novembra – Dana Crvenog krsta Crne Gore

Organizacija Crvenog krsta Crne Gore obilježava 29. novembar kao Dan Crvenog krsta, kada se navršava 137 godine od osnivanja ove humanitarne organizacije u Crnoj Gori i prve organizacije Crvenog krsta na Balkanu. Istog dana počinje i sprovođenje manifestacije „Dani Crvenog krsta“, koja traje do 6. decembra i tokom koje Crveni krst, na svim nivoima organizovanja, nastoji da intenzivira svoje humanitarne aktivnosti i što potpunije promoviše principe svoga rada i ukupnu humanitarnu misiju.

 


U tom smislu, ove godine će, 1. decembra, u saradnji sa kompanijama Mercator i Voli, biti sprovedena tradicionalna sabirna akcija „Solidarnost na djelu“, tokom koje će volonteri Crvenog krsta prikupljanti humanitarnu pomoć za lica i porodice u stanju socio – humanitarne potrebe. Akcija će bti realizovana u Podgorici, Nikšiću, Baru, Budvi, Bijelom Polju, Herceg Novom, Tivtu, Beranama, Pljevljima i Kotoru.


U nedjelji između 29. novembra i 6. decembra, organizuje se i informativno – edukativna kampanja povodom 1. decembra, Dana borbe protiv HIV/AIDS-a; akcije dobrovoljnog davalaštva krvi; pokazne vježbe prve pomoći; obilježavanje Dana volontera, 5. decembra, a posebna pažnja posvetiće se aktivnostima na širenju osnovnih znanja o međunarodnom humanitarnom pravu i principima na kojima djeluje Pokret Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca kod nas i u svijetu.


Crveni krst Crne Gore će 6. decembra organizovati konferenciju za medije, na kojoj će biti predstavljene aktivnosti sprovedene u Danima Crvenog krsta, kao i rezultati akcije „Solidarnost na djelu“ i plan distribucije prikupljene pomoći. Ovo će biti prilika i da se uruče zahvalnice donatorima, koji su Crvenom krstu pružili podršku tokom prikupljanja humanitarne pomoći.


Prilog: Flajer CK