Претрага
Close this search box.
Obilježavanje 15. juna – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijima

Crveni krst Crne Gore  obilježava 15. jun, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijima, brojnim aktivnostima, koje su realizovane u opštinskim organizacijama Crvenog krsta širom Crne Gore.

Crna Gora spada u red zemalja koje ubrzano stare, a posljednje istraživanje Crvenog krsta (“Položaj starijih osoba u Crnoj Gori i njihovo zadovoljstvo postojećim uslugama podrške”, 2018) pokazuje da se stariji danas suočavaju sa brojnim izazovima, od kojih se izdvajaju: siromaštvo, usamljenost, nedostatak brige, loše zdravstveno stanje itd. Navedeno ukazuje na potrebu kreiranja dodatnih servisa podrške, namijenjenih prvenstveno starijima koji žive sami, u lošim uslovima. Demografsko starenje svuda u svijetu povećava rizik od diskriminacije na osnovu godina, nasilja nad starijima i rizik od ugrožavanja ljudskih prava. Brojni faktori doprinose tome da su stariji vrlo često pod rizikom od nasilja, a samo neki od njih su: siromaštvo, socijalna isključenost, narušeno fizičko i mentalno zdravlje, funkcionalna zavisnost, pol, godine, pripadnost manjinskim grupama, istorija nasilja u porodici i mnogi drugi. Pored navedenih, važno je istaći i uticaj društva i njihovog uvjerenja da su stariji teret, kako u ekonomskom smislu, tako i onom koji podrazumijeva brigu o njima. Pored toga, često je mišljenje da nakon odlaska u penziju osoba više ne može da doprinese zajednici, pa se smatra manje vrijednom. Informacije sa terena govore u prilog tome da se nasilje najčešće dešava u porodici, ali je važno istaći da se ono može dešavati i u institucijama i na ulici.

U Crnoj Gori još uvijek se rijetko govori o pojavi nasilja nad starijim osobama. Najprije zbog nedostatka informacija o broju onih koji trpe neki oblik nasilja, bilo da se radi o fizičkom, psihičkom, seksualnom, finansijskom ili zanemarivanju. Nedostatak informacija je najčešće posljedica toga što se nasilje ne prijavljuje i/ili ne doživi epilog kakav bi trebao biti. Nasilje se ne prijavljuje najčešće zbog straha, sramote, nedostatka podrške, odbacivanja okoline, ali i nepovjerenja. Nasilje ugrožava fizičko i psihičko stanje, dostojanstvo, kvalitet života i sam život (ishod može biti i smrt), može dovesti do pojave bolesti kao posljedice dugotrajnog stresa, ali i do brojnih poteškoća na psihičkom planu, kao što su: strah, napetost, stid, krivica, depresija, napadi panike, poremećaji spavanja, poremećaji ishrane, agresivnost, pokušaj suicida…

Crveni krst Crne Gore, kao organizacija koja dugi niz godina u kontinuitetu brine o starijima, koristi ovaj datum kao povod da skrene pažnju javnosti na problem nasilja nad starijima, i to fokusirajući se na tri značajna segmenta suzbijanja ove pojave: informisanje starijih o problemu nasilja, međusektorska saradnja i podizanje svijesti šire javnosti o prisustvu nasilja nad starijima. Opštinske organizacije Crvenog krsta (Bar, Budva, Berane, Nikšić i Plav), u periodu od 11. do 15. juna, organizovale su predavanja za starije na temu “Prevencija nasilja nad starijima”, sa ciljem informisanja starijih o samoj pojavi nasilja, različitim oblicima, posljedicama, pravima starijih i sistemu podrške. Drugi važan segment djelovanja je unaprjeđenje saradnje sa relevantnim institucijama na lokalnom nivou, kako bi se problem sagledao iz različitih perspektiva i razmijenila saznanja o pojavi istog među starijima na lokalnom nivou. Tako su prezentacijama prisustvovali i ljekari, psiholozi, predstavnici centara za socijalni rad, kao i organizacije civilnog društva. Treći segment aktivnosti se odnosi na podizanje svijesti šire javnosti o postojanju nasilja nad starijima, pa su tako volonteri Crvenog krsta, u svojim opštinama, dijelili informativni materijal o pravima starijih.

U sklopu aktivnosti povodom obilježavanja 15. juna, Opštinska organizacija Crvenog krsta Nikšić otvorila je Klub za starija lica, koji će u narednom periodu biti mjesto za boravak, druženje i edukaciju, kako starijih, tako i mlađih generacija. 

Crveni krst Crne Gore apeluje na poštovanje prava starijih osoba koja se odnose na dostojanstvo i sigurnost svakog čovjeka. Takođe,  ukazuje na značaj zajedničkog djelovanja svih relevantnih institucija i organizacija kako bi se došlo do realnih podataka o broju starijih koji trpe neki vid nasilja, pružila podrška onima kojima je potrebna i spriječio tragičan ishod.