Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Obilježavanje 14. juna – Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi

Daj krv. Daj sad. Daj često.

Crveni krst Crne Gore će, u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi, u srijedu, 14. juna, obilježiti Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi i organizovati akciju dobrovoljnog davanja krvi sa predstavnicima ministarstava, ambasada, UN agencija, sportskih klubova, nevladinih organizacija i svim zainteresovanim građanima koji toga dana žele podržati razvoj dobrovoljnog davalaštva krvu u našoj zemlji.

Ovogodišnja kampanja Svjetske zdravstvene organizacije se fokusira na davanje krvi u slučaju nesreća i ima za cilj skretanje pažnje javnostima da se krv ne smije čekati, već treba biti suprotno- krv mora čekati pacijenta. Kako se u slučaju nesreća uvijek, kao pojedinci, pitamo kako možemo pomoći i šta možemo uraditi kako bismo pomogli unesrećenima, tako se nameće i odgovor, koji je ujedno slogan ovogodišnje kampanje “Daj krv. Daj sad. Daj često.”

Kako bismo zajedničkim snagama, kroz lična davanja krvi, skrenuli pažnju na problematiku davalaštva krvi u našoj zemlji, ali pokušali da obezbijedimo sigurne količine krvi u ljetnjim mjesecima, kada je broj turista, ali i broj nesreća, povećan, pozivamo vas da propratite akciju davanja krvi, u tržnom centru Delta city (centralni plato ispred info-pulta) i u periodu od 10 do 14 h, dobrovoljno date krv.

Prisutnima će se u 12 h, u ime Crvenog krsta obratiti generalna sekretarka gđa Jelena Dubak, direktorka Zavoda za transfuziju krvi prim. dr Gordana Rašović, kao i sekretarka Ministarstva zdravlja gđa Tijana Prelević.