Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Obilježavanje 1. oktobra – Međunarodnog dana starijih

Crveni krst Crne Gore će 1. oktobra obilježiti Međunarodni dan starijih osoba, brojnim aktivnostima širom Crne Gore. Ovaj datum jako je značajan za našu organizaciju, koja već dugi niz godina radi na unaprjeđenju kvaliteta života starijih u Crnoj Gori.

Međunarodni dan starijih koristimo i kao priliku da skrenemo pažnju javnosti na sve potrebe i probleme sa kojima se suočavaju stariji u Crnoj Gori, ali i da ukažemo na njihove kapacitete i vrijednosti koje posjeduju, bez obzira na godine starosti. Tim povodom, opštinske organizacije Crvenog krsta će realizovati različite aktivnosti. OOCK Bar i Plav će organizovati druženje korisnika koji su članovi Kluba za starije. Korisnici i volonteri iz Bara će u petak predstaviti svoje ručne radove na gradskom trgu, kao i ostale aktivnosti organizacije, dok će korisnici iz Plava imati izlet do etno sela i druženje sa volonterima. OOCK Berane i Tivat će, takođe, organizovati proslavu za korisnike, volontere i geronto-domaćice.

U Podgorici će volonteri Crvenog krsta Crne Gore, uz podršku Mall-a of Montenegro, Tržnica i pijaca d.o.o. i kompanije IDEA, 1. oktobra od 9 do 11h, pomagati starijim posjetiocima ovih objekata prilikom kupovine, tako što će im pomoći oko nošenja korpi, kesa, ispratiti ih do njihovih domova i informisati ih o dostupnim servisima podrške.

U ostalim OOCK će se dijeliti promotivni materijal i simbolični pokloni za korisnike programa.

Poster Briga o starima 2016-page-001

Prema rezultatima popisa iz 2011. godine u Crnoj Gori živi 18,3% starijih (65 godina i više), a predviđanja su da će se ovaj procenat duplirati do 2050. godine i postaviti brojne izazove pred društvo. Već i danas možemo primijetiti da postoje opštine, posebno na sjeveru Crne Gore, koje imaju procenat starijih daleko veći od državnog prosjeka. Iako se životni vijek produžio, kvalitet života je doveden u pitanje, pa se za pomoć svakodnevno obraćaju stariji, koji žive sami, imaju jako mala primanja, ozbiljne zdravstvene probleme i ne uspijevaju da ostvare svoja prava.

Crveni krst Crne Gore, već godinama unazad, veliku pažnju poklanja aktivnostima namijenjenim za starije osobe i u saradnji sa njima. Od 2002. godine organizacija pruža kvalitetne volonterske i profesionalne usluge kroz redovne kućne posjete i rad klubova za starije. Danas Crveni krst pruža podršku za oko 700 korisnika iz 12 opština. Usluge, koje se prije svega odnose na pružanje psiho-socijalne podrške, sitne kućne poslove, administrativne poslove i distribuciju humanitarne pomoći u skladu sa potrebama korisnika, pruža oko 150 obučenih volontera.

Sa ciljem da se položaj starijih unaprijedi, da se njihovo dostojanstvo očuva, a učešće u  zajednici poveća, Crveni krst Crne Gore okupio je više organizacija civilnog društva, ali i predstavnike relevantnih institucija, koji će narednih dana potpisati Memorandum o saradnji i obavezati se da zajedničkim snagama rade na ostvarivanju istog. Formiranje mreže organizacija koja će se zalagati za socijalnu inkluziju starijih je samo jedna od aktivnosti novog, regionalnog projekta pod nazivom “Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba” koji se finansira iz EU fondova, a realizuje u 5 zemalja regiona (Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Crna Gora). Povodom 1. oktobra delegacija Crne Gore, sačinjena od predstavnika organizacija i institucija, boravi u Ljubljani i prati Festival za treće životno doba koji postoji već 16 godina. Cilj posjete je razmjena iskustava, znanja, ali i usvajanje primjera dobre prakse koji se prije svega odnose na međugeneracijsku solidarnost i aktivno starenje.