Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Obilježavanje 1. oktobra – Međunarodnog dana starijih osoba

Crveni krst Crne Gore će 1. oktobra obilježiti Međunarodni dan starijih osoba brojnim aktivnostima u više opština. Ovaj datum od izuzetnog je značaja za organizaciju koja se u kontinuitetu, od svog nastanka pa do danas, brine o najugroženijim starijim osobama sa ciljem unaprjeđenja kvaliteta njihovog života.

Crveni krst Crne Gore, povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba, organizuje izložbu fotografija i ručnih radova koja će se održati 1. oktobra, od 10 do 22h u Delti (Podgorica). Posjetioci Delte će biti u prilici da pogledaju fotografije koje predstavljaju starije osobe koje sa sobom nose veliko životno iskustvo, mudrost i znanje. Ove starije osobe vrijedan su resurs svakog društva i mogu dati doprinos razvoju naše zajednice bez obzira na godine starosti. Fotografije takođe prikazuju grupu starijih ljudi koji se svakodnevno suočavaju sa velikim problemima od kojih se najviše ističu: siromaštvo, usamljenost, loše zdravstveno stanje i nedostatak brige. Različita struktura i položaj starijih osoba ukazuju na potrebu kreiranja različitih usluga podrške, kao i djelovanje društva kako bi se starijima omogućilo da što duže borave u svojoj zajednici, uz zadovoljavajući kvalitet života. Pored fotografija, članice Kluba za starije iz Bara i Budve će tog dana izlagati svoje ručne radove, dok će volonteri dijeliti edukativni materijal o zdravom starenju, kao i informacije o aktivnostima Crvenog krsta u ovoj oblasti.

Dan starijih izlozba

Grupa od 20 starijih osoba, članova Klubova za starije iz Bara i Nikšića, će, 2. oktobra, otići na jednodnevni izlet za Skadar, gdje će, pored obilaska grada, imati priliku da borave zajedno sa korisnicima programa Briga o starijima Crvenog krsta Albanije. Cilj ove aktivnosti je povezivanje starijih, razmjena mišljenja, iskustva, kao i druženje. 

Opštinske organizacije Crvenog krsta: Bar, Budva, Bijelo Polje, Berane, Nikšić i Plav, takođe, organizuju niz aktivnosti kojima će na lokalnom nivou obilježiti ovaj značajan datum. Tako će se u Baru na glavnom gradskom trgu 1. oktobra starijim sugrađanima provjeravati vrijednosti krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi, biće izloženi ručni radovi Kluba za starije, a volonteri će informisati građane kako mogu podržati realizaciju programa za podršku starijima. U Nikšiću će se, pod sloganom “Godine su samo broj”, djeca, omladina i stariji družiti i takmičiti u pikadu, šahu i sportu.  Članice Kluba za starije iz Budve će ići na krstarenje Skadarskim jezerom, dok će se u prostorijama Opštinske organizacije u periodu od 1. do 4. oktobra besplatno kontrolisati vrijednosti krvnog pritiska i nivoa šećera. U Beranama će se organizovati socijalno veče za starije, dok će Crveni krst Bijelo Polje, u saradnji sa lokalnom samoupravom, 1. oktobra, udijeliti pomoć za najugroženije starije sugrađane. Korisnici Kluba za starije iz Plava će tog dana zajedno sa volonterima boraviti u prirodi, gdje će pored fizičkih i edukativnih aktivnosti imati organizovan ručak. 

Sa ciljem da se položaj starijih unaprijedi, da se njihovo dostojanstvo očuva, a učešće u zajednici poveća, Crveni krst Crne Gore poziva sve građane da daju svoj doprinos programima podrške namijenjenim ovoj populaciji. 

Crveni krst Crne Gore u ime volontera i zaposlenih u opštinskim organizacijama Crvenog krsta želi svim starijim osobama srećan Međunarodni dan starijih!