Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Obavještenje za spasioce na vodi i buduće kandidate

Obavještavamo spasioce na vodi da će Crveni krst Crne Gore i tokom ove godine, organizovati provjere za ovjeru licenci kao i obuke za spasioce na vodi.

Prva od ukupno trinaest ovjera, planirana je 6. marta na bazenu „Dragan Trifunović“ u Budvi, dok će ostale biti organizovane po sljedećem rasporedu:

13, 20, 27. mart, 3, 10, 17. april, 8. i 29. maj, 5, 12, 26. jun i 3. jul.

Sadržaj praktičnog dijela ispita sa normama za ovjeru licenci je sljedeći: 1. Plivanje 100 metara za 1,40 minuta i manje, spasilačkim kraulom; 2. Plivanje 300m za 4,30 minuta i manje uz pomoć peraja; 3. Transport davljenika 25m, koristeći tri 3 tehnike, poslije oslobađanja od hvata davljenika; 4. Plivanje 400m za 9 minuta i manje (200 m prsno plivanje i 200 m kraul); 5. Ronjenje na dah u dužinu, minimum 25 m; 6. Vađenje potonulog davljenika (3m dubina) 3 puta za 3 min.

Pored ovjera, Crveni krst Crne Gore svake godine organizuje i kurseve za zainteresovane kandidate za spasioce na vodi; prva od ukupno četiri obuke će biti organizovana 4. maja u trening centru Crvenog krsta- Domu solidarnosti u Sutomoru. Ostale obuke će biti organizovane po sljedećem rasporedu:

  1. maja, 6. i 24. juna.

 

Uslovi koje zainteresovani kandidati za obuku spasilaca na vodi moraju ispunjavati su sljedeći:

1. Kandidat mora imati minimum 18 godina (za zvanje spasilac-kandidat); 2. Prije početka kursa, kandidat mora dostaviti uvjerenje o psihofizičkoj i zdravstvenoj sposobnosti (ljekarsko uvjerenje); 3. Prije početka kursa, kandidat mora uspješno završiti provjeru psihofizičkih sposobnosti u moru, koja obuhvata: ronjenje na dah (20 metara i više), plivanje (50 metara za 50 sekundi i manje) i plivanje (300 metara slobodnim stilom za 6 minuta i 20 sekundi i manje); 4. Kandidat mora imati minimum 100 časova nastave (teoretske, praktične i iz prve pomoći) prije polaganja završnog ispita; 5. Završni ispit obuhvata: znanje i iskustvo iz oblasti plivačkih sposobnosti, znanje iz teorije spasilaštva, znanje iz pružanja prve pomoći.

Sve dodatne informacije možete pogledati na našem sajtu, sekcija Spasilaštvo na vodi–>Dokumenta.

Budite spasilac na vodi na uređenim kupalištima i ove sezone.

Prijavite se na vrijeme.