Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Nikšićani i Danilovgrađani najbolji u prvoj pomoći

Crveni krst Crne Gore je 8. i 9. juna o.g, na stadionu FK „Mogren“ u Budvi, organizovao 40. po redu, Državno takmičenje ekipa Crvenog krsta u pružanju prve pomoći.

 

Značaj ovog oblika djelatnosti, kao dijela osposobljavanja stanovništva, posebno mladih, za djelovanje u nesrećama i drugim vanrednim stanjima, Zakonom o Crvenom krstu Crne Gore, posebno je naglašen i spada u djelokrug poslova od javnog interesa, čije je vršenje država Crna Gora povjerila Crvenom krstu.

 

Takmicenje 40 PP 2 Takmicenje 40 PP 1


Pored masovnosti, osnovna odlika ovog oblika aktivnosti Crvenog krsta je obuka i osposobljavanje takmičara u skladu sa najsavremenijim medicinskim standardima i doktrinarnim stavovima, koji se primjenjuju u Evropi.


Na ovogodišnjem Državnom takmičenju učešće su uzele ekipe prve pomoći iz 13 crnogorskih opština i to: Andrijevice, Bara, Bijelog Polja, Budve, Danilovgrada, Herceg Novog, Kotora, Mojkovca, Nikšića, Plava, Pljevalja, Podgorice i Rožaja. Svoje znanje i umijeće je prikazalo 12 ekipa prve pomoći u kategoriji podmlatka i 11 ekipa prve pomoći u kategoriji omladine, sa ukupno oko 150 takmičara, koje su osvojile prva mjesta na opštinskim takmičenjima ekipa Crvenog krsta.


Takmičenje je otvorio predsjednik Crvenog krsta Crne Gore, Vojislav Mijušković i sekretarka za društvene djelatnosti u Opštini Budva, Rajka Špadijer.


Najbolje rezultate na 40. Državnom takmičenju ostvarile su ekipe prve pomoći:

 • u kategoriji podmlatka:
  1. mjesto: Ekipa prve pomoći OŠ „Braća Labudović“ – Nikšić,
  2. mjesto: Ekipa prve pomoći Opštinske organizacije Crvenog krsta Danilovgrad,
  3. mjesto: Ekipa prve pomoći OŠ „Dragiša Ivanović“ – Podgorica.
 •  u kategoriji omladine:
  1. mjesto: Ekipa prve pomoći Opštinske organizacije Crvenog krsta Danilovgrad,
  2. mjesto: Ekipa prve pomoći Gimnazije „Tanasije Pejatović“ – Pljevlja,
  3. mjesto: Ekipa prve pomoći Srednje medicinske škole – Podgorica.

 

Takmicenje 40 PP 4 Takmicenje 40 PP 5