Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Nedjelja Crvenog krsta u Kotoru završena takmičenjem u prvoj pomoći

Kada su predstavnici Crvenom krsta Kotor pravili program obilježavanja Nedjelje Crvenog krsta, on je djelovalo prilično ambiciozno. Međutim, uz dobru organizaciju i angažovanost volontera uspjeli su da realizuju planirano.

 

 

 

Implementirane su sljedeće aktivnosti: seminar o davanju krvi i volonterizmu; sa porodiljskim odjeljenjem Opšte bolnice u Kotoru sprovedena je akcija „bebi paketić za svaku novorođenu bebu“; realizovana je akcija sakupljanja i dijeljenja polovne garderobe; uručivanje paketa pomoći Specijalnoj bolnici za psihijatriju i Domu starih Grabovac u Risnu, kao i hirurškom odjeljenju Opšte bolnice u Kotoru. Organizovane su i dvije akcije dobrovoljnog davanja krvi u Kotoru; najugroženijim starim i samohranim sugrađanima su dijeljeni paketi hrane i higijene; po osnovnim školama je raspisan konkurs za najbolji likovni i literarni rad, predavanja o antitrafikingu i dr.

 

Ipak, kao kruna Nedjelje Crvenog krsta, minulog je vikenda u Kotoru održano XXXI Opštinsko takmičenje omladinskih ekipa u pružanju prve pomoći.

 

Takmičenje je održano u krugu Doma Crvenog krsta u Škaljarima, u sali i na improvizovanom poligonu, a učestvovalo je pet ekipa, sve iz Gimnazije Kotor.

 

Takmičenje je otvorio potpredsjednik Opštine Kotor, gospodin Filo Biskupović, a istom je prisustvovao, ispred Crvenog krsta Crne Gore, koordinator za prvu pomoć, g–din Igor Jokanović.

 

Poslije dva i po sata dosta ravnopravne i izjednačene borbe, puno uloženog truda, gdje su sve ekipe pokazale zavidno znanje i dobru pripremljenost, neko je morao da pobijedi. Ovaj put je to bila ekipa Gimnazije br. 2, u sastavu: Paolina Zanata; Karadžić Anica; Dajana Maraš; Otašević Vanja; Vukotić Katarina i Jovanović Dušanka, druga je bila ekipa Gimnazije br. 5, a treće mjesto su osvojile isto gimnazijalke br 1.

 

Komisija za odabir najboljih je bila stručna i dobro je odradila svoj posao. Sudije su bila tri ljekara iz Doma zdravlja Kotor, Milan Jovanović, Sandra Vlahović i Vladimir Dedović. Njima su se pridružile profesorice iz Gimnazije, Ksenija Muck i Aleksandra Jovanović, kao i spasilac na vodi, Miloš Vulović i gost iz Crvenog krsta Budve, Bojan Dobrljanin.

 

Tri prvoplasirane ekipe dobile su diplome i medalje, koje im je uručila dr Edita Starović, predsjednica Upravnog odbora Opštinske organizacije Crvenog krsta Kotor, a prvoplasirana ekipa je stekla pravo učešća na državnom prvenstvu, koje će se održati 08. i 09. juna 2012.godine.

 

U sklopu obilježavanja Nedjelje Crvenog krsta, OO Crveni krst Kotora je objavio i konkurs po svim osnovnim školama za najbolji likovni i literarni rad, a na temu „Humanista na djelu“.

 

Likovnih radova je bilo u velikom broju, a među svima, Komisija u sastavu: Marović Ilko, Baničević Vojka i Janković Zdenka, izabrala je najbolje, a to su :

 

I mjesto: Jelena Dragojević, O.Š. Ivo Visin – Prčanj;

II mjesto: Anida Avdić, Zavod za gluhonijemu djecu;

III mjesto: Nina Krivokapić, O.Š. Veljko Drobnjaković – Risan.

 

Na takmičenju za literarne radove pristiglo je dvadesetak radova, a Komisija u sastavu: Jelena Vukasović, profesor književnosti; Marović Anet, marketinški menadžer i Mirjana Seper, volonterka Crvenog krsta, donijela je odluku o redosljedu:

 

I mjesto: Dejan Kovač, O.Š. Savo Ilić – Dobrota;

II mjesto: Marija Todorović, O.Š. Savo Ilić – Dobrota;

III mjesto: Muris Eminović, O.Š. Ivo Visin – Prčanj;

III mjesto: Mašan Pravilović, O.Š. Ivo Visin – Prčanj.

 

Svi nagrađeni su dobili diplomu OO Crvenog krsta Kotor.